Анекдота често е незаменим инструмент за хората, които провеждат презентации. Но не всеки умее да разказва добре анекдоти.

anekdoti

Анекдота като компонент на успешното представяне

Тук, както и във всяка друга работа е важна практиката. Полезно упражнение за разказване на анекдот е в продължение на една седмица да разказвате своя любим анекдот на 10 различни хора. Освен това, необходимо е да се опитвате всеки път да ги разказвате с различна интонация, за да намерите най-удачната. Един път можете да го разказвате с големи паузи, другия път с кратки. Но всеки път трябва да наблюдавате слушащия и да отбелязвате влиянието върху него. Кога сте разказали анекдот по най-интересния начин?

Дори успехът да не дойде при вас веднага, не се отчайвайте.

Един от най-известните артисти на ХХ век Юрий Никулин като млад не е можел да се справя добре. Той се чувствал изцеден, когато излизал на сцената. Но него го спасява факта, че той много обичал анекдоти и ги разказвал при всеки удобен случай. Той дори колекционирал анекдоти и записвал акуратно всеки нов. Никога не разказвал един и същи анекдот с еднаква интонация.

За да намерите своя начин на разказване на анекдоти, след всеки път анализирайте, как са ви приели: смеят се от сърце или леко се усмихват, иска ли му се на човек в отговор също да ви разкаже някой друг анекдот. Ако последното е станало, значи вие сте събудили асоциативната памет на тези, които са слушали и анекдота е попаднал в десятката, тъй като целта на неговата история не е усмивката, а стимулирането на определени мисловни процеси. Следвайки желанието да разкаже анекдот в отговор на вашия, в човека може да възникне потребността да изкаже своето мнение, т.е. той ще стане не просто слушател, а активен участник в това, което се случва по време на презентацията.

Разказването на анекдоти е истинско изкуство, но има правила, които ще ви помогнат да избегнете елементарни грешки.

Правило 1

Разказването на анекдота не трябва се предхожда от думи, като: „Сега ще ви разкажа един смешен анекдот“. Ще се смее или не, нека сама аудиторията да реши. От психологическа гледна точка, тази фраза е неправилна, тъй като ви е задавате нагласата за нещо смешно, и в хората автоматично се повишават очакванията. По този начин ефекта от шегата се намалява.

Правило 2

Никога не се смейте първи. Единственото, което можете да си позволите е, когато всички се засмеят, вие леко да се усмихнете.

Правило 3

Никога не правете на анекдота смислов акцент. По-добре да го разкажете сакаш между другото.

Правило 4

Помнете, че в анекдота също има начало, кулминация и развръзка. Пред финалната реплика, в която се съдържа целия смисъл на анекдота, задължително направете пауза.

Има ли някакви критерии, които ви движат в правилната посока? Те са субективни и в много отношения, вие трябва да разчитате на собствената си интуиция. Ако хората са в състояние да изслушат с интерес във вашето изказване анекдот, това е добър признак – вие сте на верен път, и задължително ще постигнете успех, когато искате да обърнете внимание на своите идеи.

Вижте още:

Как да повишим енергетиката на публичната реч

Съветите на Ричард Брансън за страха от говорене пред публика


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения