Днес вече никой не посреща по дрехите, особено в развитите страни.

silata-na-rechta-1

Вълшебната сила на речта

Европейски и американски милионери, ходещи по улиците с къси панталони и тениски, поставиха света с краката нагоре, лишавайки неговите обитатели от възможността да определят статуса на човек по костюма. Днес се съставя първо впечатление за събеседника с помощта на друг критерий – културата на речта. Ще поговорим за речта като проява на интелект, както и за силата на позитивните и негативни думи.

Взаимовръзката между ума и думите

Ние често подценяваме дадената ни от природата възможност да говорим, вълшебната сила на речта, затова речта на много хора е пълна с думи-паразити, ругатни, диалекти и перли близки до сленга. Речниковият запас на много хора е сведен до минимум. Помислете колко малко хора могат да изразяват своите мисли компетентно устно, а още по-малко в писмен вид. И малко хора се замислят над това, че речта и развитието на мозъка имат двустранна връзка. Съществуват редица заболявания, свързани едновременно с увреждане на мозъка и нарушението на речта – шизофрения, болестта на Алцхаймер, инсулт, умствена изостаналост, епилепсия, церебрална парализа, травматично увреждане на мозъка … Това не е изненадващо, тъй като речевата функция е заложена в структурата на мозъка.

Изоставането в развитието на детето, на първо място се характеризира с речеви увреждания или никаква способност да говори. Какво ни отличава от животните? Речта. Кое е един от най-важните критерии за определяне на нацията? Езика.

Прехвърлете в ума си своите познати, с какво се отличават най-успешните и образовани от тях? С правилна, компетентна, приятна реч. Разбира се, те може и да не блестят с пушкинова реч, но и конструкции от рода на „ъ-ъ-ъ-ъ … добре, разбираш ли,” няма да чуете от тях.

Освен това, успешните хора пишат доста компетентно, дори и това да не се изисква от професията им. Тяхната работа може да бъде всичко – от производство на паметници, изграждане на машини или обучение на кучета, но в лична кореспонденция те ще направят по-малко грешки, отколкото неудачните бизнесмени. Мислите, че това е съвпадение? Не, речта и успеха вървят ръка за ръка.

Речта е свързана със способността за запомняне и анализ, правене на изводи, планиране: умението да се говори правилно развива не само чувството за прекрасното, но и чувството за качественото.

Човек с отлични познания на родния език чувства лъжите на подсъзнателно ниво, което е изключително полезно за всеки бизнес: без сам да подозира, събеседника съобщава чрез неверни словесни конструкции за желанието си да излъже.

Можете да сравните интелекта с тялото: силния човек има силни мускули, но за да се развият тези мускули, те трябва да се тренират. За да станеш умен, трябва да развиваш речта. Как се прави това?

  1. Четете книги. В началото може да се наложи да се заставяте, но помнете, това е необходимост, а не развлечение. Книгите могат да бъдат различни, важното е да се избира качествена литература в която няма правописни и пунктуационни грешки. Такива книги може да намерите в библиотеките, както и в интернет да потърсите списък с най-добрите книги на всички времена, който ще ви помогне да определите избора. Прочитайте най-малко 10 страници на ден, а с течение на времето ще откриете, че четенето става приятно и мисленето придобива яснота.
  1. Учете стихове. Това развива паметта, а добрата памет винаги е полезна. Без значение какви ще бъдат текстовете, можете да научите думите на любимите си песни, стихове от учебната програма. След известно време ще можете да запомняте не само стихове, но и важни телефонни номера, адреси, дати…..къде си оставих ключовете и т.н.
  1. Учете чужди езици. Не е нужно да бъдете полиглот и да сте в състояние да говорите свободно английски, френски, немски език. Достатъчно е да запомните някои разговорни фрази на популярни езици – „Обичам те“, „Колко дълго“, „Моля, дайте ми вода“, „Имам нужда от помощ“. Това не само ще накара вашия мозък да работи, но и ще ви бъде полезно в живота. Не се знае къде ще ви отведе съдбата след няколко години.
  1. Научете се да пишете правилно. Ние всички пишем, изпращаме съобщения в социалните мрежи и мобилния телефон, попълваме документи и съчиняваме резюмета, надписваме картички, съставяме обяви. Грамотно написаното от вас може някога да изиграе ключова роля: работодателя няма да вземе на добре платена работа неграмотен инженер, а любовта на вашия живот няма да иска да отиде на среща с човек който пише „Здрасти! Кво праиш?“

Не знаете с какво да започнете? Започнете с точка №1 – четете книги и с времето ще започнете да пишете правилно. Добър помощник е Word с вградена проверка на правописа и интернет. Ако се съмнявате как се пише някоя дума, въведете питане в интернет „как се пише…?“ и ще получите цял куп отговори.

Вижте още:

Как речта влияе на съдбата?

Упражнения за развитие на паметта

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения