Предлагаме ви няколко съвета, които ще направят вашия доклад интересен и привлекателен.

oratorsko-maistorstvo

1. Изберете тема, която ви вълнува. Променете поверения ви доклад така, че той да предизвика във вас бурни емоции.

2. Наспете се добре.

3. Не яжте тежка храна преди мероприятието.

4. Запознайте се с помещението и аудиторията. Тогава ще можете да се занимавате само с доклада си.

5. Разкажете на някой преди доклада колко много се вълнувате.

6. Не се отклонявайте от скорост 120 думи в минута, само ако не искате да предизвикате ефект. Тази скорост е средна за произнасяне на реч; най-добрите оратори говорят със скорост 200 думи в минута. Ако намалите темпото под 120 думи в минута, вашите слушатели ще започнат да се чудят какво става.

7. Използвайте гласа си за въздействие. За да задържите интереса на аудиторията променяйте силата, скоростта, височината и ударенията. Понижавайте гласа, за да подчертаете последните думи.

8. Научете си доклада достатъчно добре, за да може говорейки да гледате директно към публиката. Говорете с убеждение, енергично, запленяващо със собствените си очи.

9. Използвайте микрофона само когато е необходимо. В зала с добра акустика и аудитория, не превишаваща 50 човека, по-добре да говорите без микрофон. Много по-удобно е, ако имате възможност да носите или да прикрепите микрофона към дрехата си, отколкото да стоите пред слушателите на едно място.

10. Използвайте микрофона правилно. Не го докосвайте след като сте започнали да говорите. Не се отдалечавайте от микрофона и не се обръщайте без да повишите глас. Ако искате да привлечете вниманието на аудиторията към някакъв момент, придвижете се към микрофона и говорете с по-нисък и тих глас.

11. Не стойте на едно място, приближавайте се към слушателите. След като напуснете лекторското място и се приближите към първите редове, аудиторията ще почувства , че между вас и нея има някаква връзка.

12. Демонстрирайте вашия ентусиазъм чрез движения, жестове и различни пози. По време на доклада си говорете с личностите, а не с аудиторията.

Вижте още:

Пет способа за подобряване на вашите презентационни умения

Как да повишим енергетиката на публичната реч

Ораторско майсторство и презентационни умения – Едномесечен дистанционен курс


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения