След като вече сте си задали този въпрос предполагаме, че  няма смисъл да говорим за това, колко е важна „чистотата“ на речта. От общото мнение следва, че думите -паразити са характерни за хората с беден речников запас и правят лошо впечателние на обкръжаващите  с многочисленото повторение на думите -паразити.

dumi-paraziti -1

Как да се справите с тези недостатъци веднъж и завинаги?

Има няколко способа, но те работят най-добре в комплекс.

  1. Определяме звуците и думите – паразити. Повечето хора не забелязват своите думи паразити, което означава, че не знаят над какво точно да работят. Вземете диктофон или камера и двадесет минути преразказвайте съдържанието на свой любим филм или книга. Прослушайте записа, напишете отделно думите паразити, и отделно звуците паразити.

 

  1. Отговаряме си на въпроса – защо използвам тези думи? Често те изскачат в моменти, когато ви е нужна пауза, за да фомулирате предложение или да се сетите какво още да кажете.

 

  1. „Рокада“ – сменяме безполезните думи с по-благозвучни. Вместо „е и?“ се учим да правим пауза.

 

  1. Намерете си контрольори – у дома, на работа, в приятелски кръг, разкажете, че правите „чистка“ на собствената си реч, дайте им списък с думите и звуците паразити, и обсъдете вашата отговорност- например за дума паразит глоба – 2 лева, за звук – 1 лев. Ако не играете на пари, измислете нещо друго за „глоба“.

 

  1. Изразителното четене на глас на художествена литература прекрасно подобрява речевия стил, изглажда острите ъгли, елиминира пропуските, усъвършенства дикцията, и разбира се разширява речниковия запас.

 

  1. Повторно преразказване на всичко прочетено. Пред камера или диктофон по 15-20 мин. това упражнение води до активизиране на пасивния речников запас и превод към неговия активен, освен това за пореден път ще проверите себе си за наличие на думи или звуци паразити.

Изброените методи са напълно достатъчни за ефективно прочистване на вашия речник, който задължително трябва да попълвате, както и да направите речта си по-изразителна. Задължително ще се убедите в това, след като се чуете на запис.

Вижте още:

Речевата грамотност на оратора

20 Съветa към Оратора – Ораторско майсторство

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения