Един от факторите за успеха на публичната реч е енергетиката. Зад тази дума стои умението да управляваш настроението и емоционалното състояние на публиката, тяхното ниво на участие и обща активност.

Съгласете се, че могат да се управляват само добре известните ни фактори, затова е така важно да се изучат особеностите на енергетиката на речта и нейните компоненти. Овладявайки навиците на въздействие на аудиторията, вие ще можете не само да увличате слушателите след себе си, но и да постигате целите на изявата.

skuchen-orator

Да започнем с това, че в училище това се нарича „доказателство от противоречия“ – ще разгледаме най-обикновената реч на най-скучния лектор ( за съжаление, такива персонажи се срещат често). И така, какво се набива на очи веднага?

Гласът. Скучното изказване с постоянната скорост на речта, недостатъчната или  постоянна сила , липса на изразителност и монотонна интонация, и дори пълното им отсъствие.

Език на тялото. Всяко изявление започва с излизане пред публиката. И скучният оратор не се затруднява с търсенето на нови решения, той излиза винаги по един и същи начин, подготвяйки залата към това, че нищо неочаквано и интересно по време на неговата реч няма да се случи. Външността на този тип оратори също е сива и неугледна, без акценти, тя се допълва от удобна и стандартна поза, с минимум премествания. Ще добавимм към това и малките и неизразителни жестове или тяхното пълно отсъствие ( мимиката също липсва) и ето ви класически портрет на типичен скучен лектор. Зрителите бързо разбират, че не могат да очакват ярко изказване, и вниманието на аудиторията практически пада до нулата.

С какво да започнем справянето със ситуацията? Повечето оратори интуитивно решават да увеличат силата на гласа и отчасти това е вярно. Повишената енергетика и сила често вървят ръка за ръка. Но това не означава, че цялата реч трябва да бъде само с повишен глас. Освен това, добрия оратор произнася и съвсем тихи думи, както и запазва и пълна тишина, за да запали в залата мощна енергетика. Какви методи използва още той?

Контакт с очите. Това е метод, с който оратора увеличава енергетиката, защото гледайки в залата, той създава направление на собствената си енергетика, увеличава участието на публиката.

SpeakerSpeech

Вижте още:

  Контакт с аудиторията


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения