Публичното изказване винаги е обмен на енергия между оратор и зала.

auditoria

Как да останем енергичен оратор 

Разбира се, максималното отдаване на енергия е от оратора, и ако вие сте в тази роля и чувствате, че силите ви напускат, най-лесно и ефективно може да възстановите своя потенциал като поглеждате към хората, които ви подкрепят, които ви се усмихват, слушат ви внимателно…. Именно от тези хора можете да се храните с позитивна енергия, да си върнете ентусиазма и въодушевлението….Но за съжаление, не всички слушатели са такива.

Какво да правите, ако погледа ви попадне на човек, който седи с отсъстващ поглед, широко се прозява, разговаря със съседа, пише SMS-и? Такъв слушател автоматично отнема енергия от говорещия, от което на говорещия му се отпускат ръцете. Много оратори са споделяли, че в такива моменти те губят контрол над залата и всичко, на което могат да съсредоточат вниманието си е недоволното лице на един от слушателите.  В такива случаи:

  1. Запазете спокойствие, каквото и да се случи!

Напомняйте си, че това разстроено лице няма никакво отношение към вас. По-скоро, просто означава, че човека го боли корема или главата, или преди половин час е бил на зъболекар и т.н.

2. Концентрирайте се на групата, която ви подкрепя

Ако „отсъстващото лице“ ви разконцентрира, бързо погледнете към тези, които всъщност ви подкрепят. Направете ги своя опорна точка.

Една от основните грешки на ораторите, особено начинаещите е именно това, че те виждайки недоволно лице, съсредоточават цялото си внимание върху него. Тогава тези, които са го слушали и подкрепяли, виждат загуба на интерес към себе си и също стават недоволни. Това не трябва да се допуска!

Оставете недоволните и работете за тези, за които вашата информация е ценна.

3. Постарайте се да привлечете недоволните на своя страна

Ако можете да запазите своето енергично състояние, продължавате да задържате вниманието си на тези, които ви слушат, и чувствате, че притежавате достатъчно енергиен потенциал, си струва да обърнете внимание на неактивните слушатели.

Какво можете да направите за „завръщане на блудния син“?

  • Опитайте се да ги гледате по-настойчиво;

  • Приближете се към „центъра на невнимание“ – направете няколко крачки към „отсъстващия“ слушател и веднага ще почувствате, че връщате вниманието към себе си;

  • Направете някакъв явен жест към този, който искате да привлечете към себе си;

  • Задайте риторичен въпрос, но се обърнете към конкретния човек. Това е, да речем, половин мярка. Ако смятате, че би било целесъобразно да зададете адресиран въпрос, ефекта ви е почти обезпечен – разсеяния слушател веднага ще притихне;

  • Възползвайте се от старата учителска тактика „Чувам, че на петия ред ( зад четвъртия стол и т.н.) започна бурно обсъждане – споделете какво обсъждате с всички. Почти на 100% страничната активност ще прекрати.

Но помнете, че трябва да останете доброжелателен човек. Задавайте въпроси и коментирайте поведението на слушателите само с добра интонация. В противен случай, отрицателната енергия в публиката само ще се увеличи.

 Вижте още:

Как да развълнувате аудиторията с доклада си – полезни съвети

Курс – Риторика и увереност в речта

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения