Нито един оратор не може да може без жестове. Няма отговор на въпроса дали те помагат или пречат публиката да получи информацията, тъй като всичко зависи от умението да използваш жестовете.

vestove-na-oratora-1

Жестовете  на оратора?

Дори липсата на жестове, ръцете плътно прилепнали да тялото – това също е жест, който носи определена информация за оратора.

Жестовете могат да бъдат разделени на полезни и вредни. Ако някой жест се повтаря твърде често и няма никакво значение, той може да се смята за вреден от гледна точка на ораторското майсторство. Защо трябва да претоварвате речта си с безсмислени, не носещи информация жестове? Сваляне и слагане на венчалната халка, потъркване на носа или брадичката са примери за такива жестове. С тях трябва да се води война. И напротив, опитния оратор може с помощта на движенията на тялото и ръцете, като диригент, да управлява слушателите. Често без думи, само чрез жест и отношение той изразява нужните му емоции в залата.

Има така наречените „Примерни жестове“ – жестове, с които оратора показва някое понятие, явление или дума. Освен това, има комуникационни жестове, с помощта на които оратора привлича вниманието на залата към себе си, води публиката, отсича неправилните версии, одобрява правилното направление на мислите…

Няколко съвета за това как да направите жестовете свои помощници по време на изпълнение и да избегнете очевидни грешки.

Старайте се да жестикулирате с двете ръце. Ако действате само с едната ръка, вашата презентация ще изглежда неестествено … Можете да използвате едновременно и двете си ръце, или двете последователно една след друга.

Голяма грешка е да държите лактите притиснати към тялото. В тази поза движенията се получават сковани, не свободни. Отворете лактите, за да не изглеждате сковани и изплашени пред аудиторията.

Ако пред вас в залата има няколко десетки или стотици хора, не се страхувайте да правите широки жестове.

Ако правите презентация пред един човек, на разстояние, примерно 1 метър, най-добре да ограничите движенията си с малка амплитуда. Имайте предвид, че във всеки случай широките жестове говорят за оратора като за уверен в себе си човек, докато малките, свити жестове за неуверен.

 Ако смятате, че ръцете ви са започнали да изпълняват някакъв жест, не се паникьосвайте, изчакайте да завърши. След като жеста вече се е родил, позволете му да се развие до край, не го спирайте на половината път.

Старайте се да избягвате жестове с обърната външна страна на дланите към публиката. Те се възприемат сякаш оратора държи камък в ръката си.

 

Упражнения за развиване на изкуството илюстриращи жестове

vestove-na-oratora-2

Без думи, само с жестове се опитайте да покажете пред огледалото някаква дума. Дума или случаен образ можете да използвате от някоя книга. Понякога се взема не дума, а фраза или цитат, пословица или стих от песен. Вариантите могат да бъдат много. По-ефективно ще бъде ако имате зрители, които да отгатват какво показвате.

По-лесно ще анализирате своите жестове, когато репетирате като мълчите. Т.е. произнасяте думите на ум, водите вътрешен диалог, а жестовете ще идват от вътре ( както при реално изказване). Ако се гледате в огледалото ще видите, как именно говори вашето тяло.

Ако жестовете ви са хаотични и не съвпадат с произнасяните думи се създава впечатление, че оратора се суети, вълнува се и прави много излишни движения. За да се отървете от такива хаотични жестикулации, е полезно да вземете дебела книга в двете си ръце. Така ще бъде по-трудно да правите нефункционални жестове.

Жестове може да бъде верен и ефективен помощник на оратора, ако те са отворени, завършени и съответстват на съдържанието на изказването. Не пренебрегвайте жестовете и подготовката им по време на изпълнение. Много психологически изследвания говорят за това, че слушателите повече вярват на невербалното съобщение отколкото на думите.

 

Вижте още:

Как да развълнувате аудиторията с доклада си – полезни съвети

Контакт с аудиторията


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения