Артистичност  е умението да се предава информация с помощта на движения, мимики, изражения на очите и гласа. Освен това, информацията може да бъде  вярна или невярна.

Артистичност е изкуството на превъплащения, позволяващи на човек да сложи определена „маска“. Той живее в ролята на друг човек, за да промени временно самоличността си, без да променя в дълбочина личностните нагласи.

artistry

Какво е артистичност ?

Артистичността е полезно човешкото качество, което ни съпътства в ежедневието и по време на работа. На първо място артистичността е нужна на актьорите, но тя е не по-малко важна и в други сфери на дейност – например, мениджъри, преподаватели, журналисти, търговски представители и всички, които работят с хора. Артистичността е изключително важна и в ежедневието, защото за запазване на добрите отношения често се налага да се държим не така, както ни се иска, а както изисква ситуацията.

Жените са по-артистични, отколкото мъжете. Дамите са по-открити и емоционални, свикнали са да проявяват по-широк спектър от емоции, отколкото по-силния пол, на които още от ранно детство се внушава, че не трябва да плачат и да се оплакват, че нежността е характерна за децата и жените, че откритото изразяване на емоции не е за мъже.  На мъжете им остава само един тесен спектър от вътрешни качества, които е позволено да показват на околните – увереност, спокойствие, смелост, сила на характера.

За щастие човек е упорито същество и не винаги е склонен да се вслушва в общественото мнение, затова сред мъжете има много артистични личности, способни да изиграят всякаква роля, която изисква от тях живота или режисьора ма филма.

Какво артистичност за нас на първо място? Това е инструмент за управление на себе си и хората. Това звучи странно …но помислете, за какво хората играят определени роли? За да предизвикат отклик в душите на зрителите/околните. А постигайки определени емоции е възможно човека да бъде насочен по пътя на размисъл, изгоден за „артиста“.

Перфектен пример е блъф в покера. Играчът се преструва, че има добра ръка, вдига залога, докато съперниците не се изплашат и не хвърлят картите на масата. В покера артистичността е важно качество за победителя – не просто да си седи със спокойно и уверено изражение на лицето, когато в ръцете си не държи най-добрите карти, а и при залога за най-големите суми.

Блъфирането отдавна е преминало от покера и в други сфери на живота, и ние прекрасно знаем, че от качествено изиграния „спектакъл“ често зависи съдбата на сделки, както и на цели компании.

Артистичност, това е преструване. Когато човек демонстрира на околните не това, което чувства в действителност, това практически е почти едно и също, като неприкритата лъжа.

Така могат да се лъжат хора, свикнали искрено да изразяват своите емоции и чувства. Но ако се замислим, дори и на най-честния човек ежедневно му се налага да слага нови „маски“.

Например, човек вижда на улицата друг човек с изключително обезобразено лице – естественото желание ще бъде  да се приближи и да погледне по-отблизо. Но нас още в детството ни учат, че не трябва открито да разглеждаме хора с физически недостатъци, защото това ги притеснява или обижда. Ето защо, нашия правдив човек ще мине и ще се престори, че нищо не забелязва.

Или след усилен работен ден той ще се отбие при старата си майка и ще и повтаря как при него всичко е наред, колкото и проблеми да има. Но той не може да разочарова майка си, която има болно сърце.  На следващия ден, срещайки се с важни партньори той ще изнесе трогателна и убедителна реч, доказвайки целесъбразността на предложеното сътрудничество, въпреки че в действителност е много уморен и просто иска да се наспи нормално.

Освен това, артистичност не е непременно демонстрация на несъществуващи емоции, понякога е много важно да се доведе до опонента своето лично отношение към ситуацията: загриженост за проблем, емпатия, любов, разочарование. Често, проблемът зависи именно от това, до колко  втората страна е уверена в заинтересоваността на първата. Например, ако съпруг не успее да покаже своето искрено покаяние за някои не до там добри  действия или опасения за здравето на жената, тя ще си помисли, че му е безразлична и на тази основа семейството може да се разпадне. А може би той действително я обича, просто не умее да изряза своите емоции.

Вижте още:

Слагане на маските – Уроци за бъдещи актьори

Актьорско майсторство – курс за Сцената на Живота

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения