Всеки втори начинаещ актьор се сблъсква с проблема как да контролира  тялото си. Това се случва на първо място заради страха от публично говорене, когато към актьора са устремени стотици погледи от зрителната зала, и той започва да преживяват страх от  провал.

В такива моменти тялото се сковава и напряга, като не позволява на актьора да покаже сценичните чувства и емоции на ролята, която играе.

Актьора може да се научи да контролира тялото си, но не веднага, тъй като основата тук е именно контрола на психологическото състояние в момент на вълнение. Т.е. тренировката на тялото трябва да върви успоредно с обучение за абстрахиране от външни дразнители. Като начало можете да започнете тренировки в домашни условия. Можете да придобиете увереност и освободеност на движенията само чрез редовна практика.

Plastichnost-na-artista -1

Има много способи, които могат да помогнат на начинаещ актьор  да контролира тялото си и своевременно да свали напрежението. Един от тези способи е развиването на чувство за ритъм. Ето защо се препоръчва на начинаещите актьори да се научат да свирят на някой музикален инструмент. При липса на желание и възможност, за изработване на чувство за ритъм може да ви помогне и обикновен танц, като използвате  мелодии с различно темпо. Първо трябва да се хване ритъма на музиката, което може да стане чрез почуване с пръсти по масата, или пляскане с длани. След като ритъма бъде усвоен, трябва да започнете с движенията, като няма значение какви ще бъдат те и как ще изглеждате отстрани, важното е да чувствате музикалното темпо.

Важно е да научите плавността да движенията. Тук всичко зависи от вашата фантазия. Може да си представите, че сте растение, което бавно се огъва, пробива през почвата и пуска своите листенца. Честа грешка на много актьори е тренировката над плавните преходи само с крайниците, а останалата част от тялото не работи, заради което може да се забележат абсурдни ъгловати движения. Основното, което трябва да се помни е едно просто правило – колкото повече мускули в тялото на актьора  участват в тренировката, толкова по-ярки пози ще заема и толкова по-бързо ще се научи да контролира тялото си. 

Plastichnost-na-artista

За това упражнение ще помогне бавната и спокойна музика. А като ориентир за изработване на плавни движения можете да използвате балетното изкуство.

Вижте още:

Как да получите навици за сценични движения?


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения