За страха и методите за борба с него има много информация в мрежата. За това се говори и на много тренинги. Това изобилие от информация по никакъв начин не намалява нейната актуалност, а ключа в темите е саморазвитието на страха – първия фактор.

Именно той ни държи, например, от разговор с ръководителя за повишение, запознанството с красиво момиче, уверено произнесена публична реч, по-просто казано, от много неща, които биха могли да направят живота ни по-добър.

С оглед на изложеното по-горе, необходимостта от преодоляване на страха става очевидна, остава само да изработим правилна стратегия с борба.

Но преди да се втурнем в бой, препоръчваме първо да се проучи врага. Какво е това страх? Има много трактовки, но може да се каже, че страха е природна защитна биохимична реакция на организма, съпровождаща се от изблик на адреналин в кръвта. Адреналинът, на свой ред, ускорява нашата реакция, повишава съобразителността, привежда тялото в тонус. Той предпазва от опасни жизнени ситуации, обезпечава оцеляването на нашия вид като цяло.

 strah

Така че, защо страха не ни помага, а ни пречи? От къде е треперенето на колената, объркване на мислите, чувството на неувереност в себе си? Целият проблем е в излишъка на адреналин в организма. За да се намали неговата концентрация е необходимо да дадем на мускулите малко натоварване – клекнете 20 пъти, размахайте ръце, направете малко упражнения. Когато приведем тялото си в ред е необходимо да се заемем с навеждане на ред в мислите. За целта следва да се знае, че всички страхове могат условно да бъдат разделени на две категории:

 • Оправдани страхове – те са 5 %
 • Неоправдани страхове – те са 95%.

Това процентно съотношение не е преувеличено, и гледайки го, може да се разбере колко много излишни, и най-важното, не страшни неща ни плашат.

Към оправданите страхове могат да бъдат отнесени всички страхове, които с наличието си ни пазят живота и здравето: да скочиш с парашут е страх оправдан от риска за живота, да преплуваш буйна река, да минеш по корниза на 10-я етаж – аналогично.

Към неоправданите страхове се отнасят практически всички останали страхове на човек. Те възникват по различни причини, повечето са продиктувани от обществото, възпитанието, обществените шаблони. «Не общувай с непознати!», «Не спори с възрастните!», от детството ни учат родителите, а впоследствие ние просто можем да изпитваме страх при запознанство на улицата или общуване с ръководството. Към тази категория можем да отнесем страхът от публични изяви, страхът на мъжа да отиде при непознато красиво момиче, страх да започнеш свой собствен бизнес и т.н. Всички тези страхове ни пречат да живеем, да се развиваме и да вървим напред.

Извод – докато оправданите страхове предпазват нашия живот, неоправданите ограничават развитието ни. Получава се така, че човек, който не преодолява своите неоправдани страхове, не се развива.

Спомнете си колко страшно ви беше първия път, когато излязохте на улицата сами без родителите, или сами за първи път отидохте на училище, а след това във ВУЗ, много хора до сега изпитват силно вълнение, постъпвайки на нова работа. Във всяка от описаните ситуации вие сте преодолявали страха. За да направите стъпка напред и малко да разширите зоната си на комфорт. Т.е. ако правилно използвате чувството на неоправдания страх, може да извлечете за себе си полза – например, ясно да определите вектора за по-нататъшното си развитие  като личност.

Ще разгледаме още фактори на неоправданите страхове:

 • Страха винаги е там, където има развитие. Всеки път, когато влизаме в «неизвестна зона», захващаме се с нещо ново, възниква страх, и това е напълно естествено.
 • Единственият начин да се преодолее страхът е да се направи това, което е страшно. Други пътища няма, има само един способ.
 • Страха е звяр, който ви разяжда отвътре. Освен това, той поглъща вашата енергия. Победете звяра и ще получите енергията, от която ви е лишил. Често се случва преди да направите нещо замислено, да се откажете ( просто от страх), измисляте си оправдания, а след това съжалявате, че не сте го направили.
 • Преодоляването на страха дава «ресурс» – чувство на радост и удоволствие. Защо много хора се увличат от спорт, свързан с рискове? Те постоянно побеждаваш своя страх, следователно, получават огромен заряд от позитивна енергия.
 • Много по-лесно е да се преодолее страха, отколкото цял живот да се страхуваш. Очевидно умозаключение от всички предходни пунктове.
 • Не само вие се страхувате, страхува се всеки, който се развива. Това е поддържащ факт. Всеки човек, който не стои на едно място и развива своята територия на комфорт, всеки път, правейки това, се страхува. Ако утре някой от вас започне нов бизнес , започне усвояването на нова форма на дейност, разбира се, че ще се страхува.

Следващият факт може би е най-важен:

 • Страха ни посочва направлението, в което си струва да се развиваме. Развитието е главното за човек.
 • Случва се така, че се налага един страх да се преодолява нееднократно. От друга страна, повторното преодоляване на страха също дава ресурс. Следователно, носи удоволствие.

Действена рецепта за борба със страха:

 1. Да признаеш своя страх.

Понякога това е сложно. Нашият мозък е много хитър и умее да ни заблуждава, и то така, че ние да не се сетим, че истинската причина за нещо е страха.

Пример: Вие искате да започнете нов бизнес и да работите за себе си. Имате идеята от дълго време, водите сметки, събирате пари, а в последния момент решавате, че нямате достатъчно пари, идеята не е толкова добра и знанията ви също не са достатъчни – в действителност вашия мозък просто измисля няколко защитни оправдания, за да завоалира истинската причина – страхът.

Пример: Вървите по улицата и забелязвате симпатично момиче. Може би, дори си срещате погледите, тя ви се усмихва. Всичко, което е останало да направите е да отидете и да я заговорите, но вие си мислите какво ще и кажете, как ще реагира тя, няма ли да изглеждате глупаво в нейните очи, ще забележат ли това обкръжаващите….В крайна сметка си «спомняте», че бързате и се оказва, че не е чак толкова хубава. Истинската причина за подобно развитие на събитието същое  страхът.

 1. Съзнателно измисляне на последствията

Правейки нещо, измислете най-негативния вариант от всички възможни, приемете го и след това можете спокойно да действате. Тук много помага сентенцията: «Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен»( страхът от смъртта, между другото е най-силният от човешките страхове).

Да предположим, че по работа ви се наложи да изнесете доклад пред голяма аудитория. Какво може да се случи, ако доклада не мине много добре, както вие сте искали? В най-лошия случай ще загубите работа, това не е толкова критично, винаги можете да си намерите нова работа. Освен това, ще получите безценен опит, който сигурно ще ви позволи да направите всичко възможно следващата ви публична реч  да спечели овациите на публиката.

 1. Направете това, от което се страхувате. Тук всичко е просто и очевидно, вие ще го направите и ще получите резултат, а освен това, егергия от току що преодоления страх.
 2. Повторете. Понякога е необходимо да се направи няколко пъти, за да може напълно да преодолеете  страха.

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения