Когато видим талантливи и успешни хора, които с удоволствие се  занимават с любимата си работа, веднага забелязваме в тях наличие на природни способности.

talent

Как да развием талант?

Те са открили в себе си талант, успели са да го развият и сега се наслаждават на успеха. Не мислете, че творческия потенциал, това е привилегия на избраните. Всеки има талант, просто трябва да го намери и разкрие природния потенциал. Предлагаме ви няколко съвета за това,  как да развиете своя талант.

Не трябва да бързате

Ако бързате, мозъкът не успява подробно да изучи всички ваши действия. Трябва да правите всичко бавно, за да може всеки детайл на алгоритъма да бъде ясно фиксиран и при необходимост коригиран. Всички ваши действия трябва да разделите на по-малки задачи, тогава всяка от тях ще бъде изпълнена максимално ефективно. Така може да се развият аналитичните способности на мозъка. Това казва Даниел Койл, който написа бестселъра „Код на таланта“. Той цитира като пример музикалните упражнения – сложен етюд може да се научи бързо, ако го разбиете  на малки части и постепенно преминавате от една част към друга. Резултатът от такива упражнения съществено ще се подобри. Така трябва да постъпвате с всичките си задължения и задачи.

Отделете време за почивка

Можете да прекарате цял ден в тренировки, музикални упражнения, изучаване на науки, но ако загубите концентрацията си, усилията ви не се оползотворяват. След известно време действията вече се изпълняват автоматично, а това не способства за усъвършенстването ви. Много известни музиканти или шахматисти отделят само по няколко часа на ден за тренировки. Даниел Койл смята, че всеки човек има индивидуален етап от потапяне в активност. На другите етапи активността се намалява. Етапа на усилена практика за всеки е различна. За някои е необходимо по-малко време за активни тренировки, но това не означава, че хората не се посвещават на любимата си работа изцяло. Дори малките, но интензивни занимания са по-полезни, отколкото безсмисленото повторение на действията като машина.

Не се страхувайте от грешки

Ние сме убедени, че идеалният резултат изисква ясен план за изпълнение. Въпреки това, замислете се колко забавни неща е получило човечеството заради банални грешки. Например, Колумб не е имал намерение да открие нов континент, Флеминг не е знаел, че безпорядъка на работното му място ще доведе до откриване на пеницилина. Не всички грешки са фатални, много от тях позволяват да се види нещо ново, нещо особено. В грешките е скрита свободата, позволяваща усъвършенстване на собствения талант. Мозъкът се старае да коригира грешката, да намира алтернативни методи, да се развива. Коригирайки грешките, мозъкът излиза извън пределите на своите способности, открива във вас нови качества и умения. Ако видите, че вървите не където трябва, помислете няколко пъти, струва ли си да се върнете на изходна позиция. Възможно е новия път да доведе до по-интересни решения и открития.

Запазете заинтересоваността

Даниел Койл смята, че всеки природен талант трябва постоянно да получава емоционално въздействие. Това е основният критерий за успех, според д-р Gary McPherson. Ако вие напълно се потапяте в любимо нещо, това значително увеличава вашия потенциал. Дори повече от наличието на талант. По време на един експеримент McPherson анкетира 157 студенти от музикален колеж. Студентите, които са решили да посветят своя живот на музиката, са показали по-добри резултати. Въпреки че практиката е била една и съща. Развитието на таланта изисква пълна ангажираност, страст и вдъхновение. Ако се потопите стремително в любимо нещо, тогава успехът няма да закъснее.

Вижте още:

Какво е това артистичност?

Актьорско майсторство – начален курс

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения