Нашето ухо е като предверия: ако думите влизат в него, както им падне, в безпорядък, едва ли ще проникнат във вътрешните покои, т.е. в разума на сърцето. 

Квинтилиан

oratorsko-izkiistvo-1

 1. Изберете тема, която ви вълнува. Променете поръчания ви доклад така, че той да предизвика у вас бурни емоции.
 1. Наспете се добре.
 1. Не яжте преди това тежка храна.
 1. Запознайте се с помещението и публиката. След това можете да се занимавате само с представянето си.
 1. Разкажете на някой преди това колко сте развълнувани.
 1. Не се отклонявайте от скоростта 120 думи в минута, сако ако не искате да направите ефект. Тази скорост е средната за произнасяне на речи; най-добрите оратори говорят със скорост 200 думи в минута. Ако вие намалите темпото под 120 думи в минута, вашите слушатели ще започнат да гадаят какво се случва.
 1. Използвайте гласа си за въздействие. За да задържите интереса на своите слушатели, сменяйте силата, височината и ударенията. Понижавайте гласа, за да подчертаете последните думи.
 1. Научете речта си толкова добре, че да можете да я произнасяте като гледате направо в аудиторията. Говорете убедително, енергично, пленете вашата аудитория с очите си.
 1. Използвайте микрофона само ако е необходимо. В стая с добра акустика и публика, която не надвишава петдесет души, по-добре е да се говори без микрофон. Много по-удобно е, ако имате възможност да носите или прикрепите микрофона към дрехите си, отколкото да стоите пред слушателите на едно място.
 1. Използвайте микрофон правилно. Не го докосвайте след като започнете да говорите. Не се обръщайте и не отстъпвайте от него без да повишите тон. Ако искате да привлечете вниманието на аудиторията към някоя точка, приближете се към микрофона и говорете с нисък и тих глас.
 1. Не стойте на едно място, отивайте близо да слушателите. Веднага след като напуснете мястото си и се приближите до първите редове, аудиторията ще почувства, че между нея и вас съществува някаква връзка.
 1. Показвайте своя ентусиазъм с помота на движения, жестове и различни пози. Говорете с личностите, а не с аудиторията.

 

Вижте още:

Най-великата реч на Чарли Чаплин

Как да повишим енергетиката на публичната реч

Курс: “Риторика и увереност в речта” от 16-ти АПРИЛ 2015г.


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения