Удивително е, но речта има своя магия, способна да промени живота на хората. Добри и лоши събития са пряко свързани с думите, които казвате – и това не е езотерична фикция, а реалност,  доказана на практика от много хора.

Много силно развалят нашия живот псувните, ругатните и думите с негативна оценка. Изглежда, че говорите лошо за друг човек, изпращате му отрицателна информация, а всъщност всички казани от вас думи формират поле на личността, привличайки в него това, което вие самите сте заложили.

rechta-i-sadbata

Как речта влияе на съдбата?

Използвайки лоши думи в речта си, вие привличате в своя живот това, което те означават: ако често казвате на някой „глупак“, скоро ще се обградите с глупаци, ако на шега дори казвате „живота е болка“ или „никой не ме обича“, така ще бъде и в действителност.

Хората, които напълно са изключили псувните от речта си отбелязват, че съдбата им започва да се променя към по-добро.

Разбира се, за да се научим да не използваме в речта си думи, които носят негативен товар е доста сложно. Човек свикнал безкрайно да хленчи и да се кара, просто „увисва“ и не е в състояние да изрази своите мисли без обичайните структури.

А когато с времето той изчисти своя разговор от боклука, се оказва, че неговия характер  не е чак толкова лош, всъщност без негативни думи и жалби скандал няма да се получи, а става трудно да осъдиш и другите.

dobrata-rech

Но както се казва, свято място празно няма. След като се избавите от негативните думи, трябва да запълните своята реч с позитивни. Така, че се учим да хвалим другите, да говорим добри думи на близките, да ги подкрепяме в трудни моменти.

Интересно е, че околните се отнасят с нас според това, което ние говорим за другите в тяхно отсъствие. Добрият човек няма да каже лоши неща за свой приятел, а лошия човек няма да си обърне езика за добра дума за чуждите успехи.

Изхвърляйки от речта си навика да се караме, псуваме, недоволстваме, можем да получим в замяна много повече. Нашето обкръжение ще се промени, с нас ще искат да общуват по-успешни и интелигентни хора, ще започнат да идват интересни предложения за работа.

За да улесните изхвърлянето на вредните навици, ще ви помогнат следните упражнения:

  1. Когато решите да се карате, замълчете и бройте до 10. Първоначално може да се наложи да броите по-често, но с времето ще свикнете.

  2. Ако искате да кажете за някой нещо лошо зад гърба му, кажете нещо добро. Например, искате да кажете: „Той е много странен, през цялото време си стои в къщи и никъде не ходи…..Може нещо да не е в ред?“. Кажете вместо това, следното: „Той е домошар, сериозен човек, не губи време по клубовете. Сигурно много чете и учи“. Така ще можете да виждате в хората позитивните качества, а да се отнасяш към познатите добре е много по-приятно, отколкото да търсиш грешка във всяко тяхно действие. Дори ако човек е достоен за порицание, не се отпускайте до обиди или псувни по негова адрес, просто кажете: „Нашите отношения се объркаха“, „Той ме подведе по един въпрос, затова не контактувам повече с него“, „Той има малко луд характер“.

  3. Говорете на близките си добри думи от цялата си душа: „Аз те обичам!“, „Ти си толкова умна и красива!“, „Ти готвиш много вкусно“, „Ти си толкова силен“. Благодарение на това няма да ви остане време и сили за ругатни. Страничният ефект ще бъде щастливи роднини и благоприятна обстановка в семейството.

Има крилата фраза: „ Езика на човека е малък, а колко много живота е провалил“. Действително, този малък орган на човешкото тяло е способен на велики дела: с негова помощ може не само да се проваля, но и да се строи – добри отношения с обкръжаващите, успешна кариера и щастлив брак. Речта е циментът, укрепващ зданието на вашата съдба, и само от вас зависи, до колко здрава и силна ще се окаже тази постройка.

 

 Вижте още:

Как да се избавим от думите – паразити?

Риторика и увереност в речта


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения