„Аз обикновено се нуждая от три седмици, за да подготвя блестяща импровизирана реч“.

Марк Твен

Какво е това презентационни умения? Повечето хора биха казали, че знаят за какво става дума и разбират колко важни са тези умения. Но, задавайки въпроса „Защо?“ те не могат да отговорят бързо.

Причината, поради която хората не мислят за значението на презентационни умения е, че те често не разбират каква полза могат да им донесат.

prezentacii

Презентационни умения

Но ако се замислите, ще стане ясно, че каквото и място да заемате в корпоративния свят, вашия успех пряко ще зависи от вашите способности да влияете на другите. По този начин, умението правилно и ефективно да довеждате своите идеи до широките маси е един от важните атрибути на хората в бизнеса днес.

Презентационните умения сами по себе си не са толкова важни. Така или иначе, всички ги имат. Някои ги владее по-добре, други не толкова добре. Това прилича на палитра от цветове, с които някой може да направи ярка, красива картина, а някой просто разваля платното и ще бъде разстроен.

Оказва се, че няма значение какви презентационни умения притежавате и колко книги сте прочели на тази тема, а това до колко ги развивате и можете ли с тяхна помощ да направите ефективна и качествена презентация.

Да кажем, че имате страхотен продукт или идея? Това достатъчно ли е, за да бъдат те успешни. Не. Би трябвало да можете да ги продадете на публиката, да накарате инвеститорите да вярват в идеята ви, да предизвикате интерес към своя продукт, да намерите отзвук в сърцата и умовете на хората, да насърчите публиката към действие! Звучи вдъхновяващо. Но всичко не е така просто….

Уви, повечето от презентациите са твърде дълги, слабо структурирани, имат лоши визуализации и липсват финални смислови идеи. Аудиторията не само не запомня такава презентация, но тя дори не разбира защо това е било нужно и каква цел е преследвал оратора. Трябва ли да казваме, че резултата от такава презентация е близък до „0“?

На този фон, хората с изключителни презентационни умения имат шанс да бъдат в челните редици на новия бизнес елит.

Лидерът днес е синоним на публично лице, което знае как да работи ефективно в комуникационна среда. Той трябва да може да работи ефективно с хора в организацията и извън организацията им така, че да бъде в състояние да убеждава и получава подкрепа от редица различни групи и аудитории, започвайки от колеги и доставчици, и завършвайки с акционери и СМИ. 

Никой не може да бъде успешен лидер, без способността да убеждава. Каква е ползата от това, че вие знаете решението на проблема, ако не можете да го озвучите, за да вдъхновите хората за реални действия. Ако не притежавате добри презентационни умения, ще ви бъде много трудно да реализирате своите идеи в живота, и със сигурност няма да можете да накарате другите да ви помогнат в това.

Това може да не изглежда справедливо, но днес е важно не само това, което знаете, но как транслирате своите знания в света. Това състояние на нещата прави презентационните умения отличен инструмент в представянето на вас, вашите идеи и продукти. В същото време неспособността да общувате ефективно с хората може да ви струва скъпо не само за вашата кариера, но и за организацията като цяло.

Добрите презентационни умения не могат да гарантират 100% успех, но могат да ни дадат повече шансове в борбата за него.

 

 Вижте още:

Пет способа за подобряване на вашите презентационни умения

Ораторско майсторство и презентационни умения. Как да се подготвим и изнесем реч пред публика с максимален ефект?


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения