Общуването, това е изкуство. Това означава, че ако трябва да поразите своя събеседник, да удивите аудиторията с вашите презентационни умения или да получите бурни аплодисменти от залата, трябва да практикувате.

За съжаление, официалните презентации, деловите преговори или публичните изказвания за много хора не са често събитие, и е много сложно да се стане майстор за кратки срокове.

ronald-reagan

Ще ви предложим няколко техники, които може с успех да използвате за подобряване на своите навици за общуване и презентационни умения.

Перифразирайте задаваните въпроси

Когато някой ви зададе въпрос, перефразирайте го. По време на изказването ви пред аудиторията, това ще ви позволи да бъдете уверени, чията същност на въпроса е ясна на всички присъстващи. Но по-важно предимство на този метод е възможността за обособяване на малко допълнително време, за да се подготвите за отговора.

Опитните оратори и майстори на публични изяви често предварително си подготвят отговори на възможните общи въпроси. Но, ако вие нямате достатъчно опит или поставения въпрос от аудиторията е твърде неочакван, перефразирането му ще ви позволи да запазите самообладание. Освен това от страна на всички това ще изглежда сякаш вие незабавно сте дали убедителен отговор.

Не бързайте

По време на презентациите, речи или преговори появата на вашата нервност може да доведе до неприятни последствия. Когато почувствате, че започвате да губите нишката или сте забравили какво сте искали да кажете, просто спрете и поемете дълбоко въздух. Такава пауза ще бъде едва забележима за аудиторията.

Повечето хора бързат и правят грешки по време на своите речи, чувствайки нервност. Затова умишленото забавяне на речта и малката пауза ще ви помогнат да предотвратите възможните проблеми и да покажете добри презентационни умения.

Напишете най-трудните части на речта

Ако трябва да се говори повече от 5-10 минути, може да ви бъде трудно старателно да се подготвите за представяне и да запомните целия текст. В тези случаи професионалните оратори си правят записки с най-важните тезиси на излаганата тема – това им помага да си спомня точната структура на речта.

По време на подготовката на речта, изберете за себе си най-трудните части. След това ги напишете дума по дума. По този начин, няма да имате възможни паузи и хълцане по време на прехода от леките към сложните части на презентацията.

Следете за какво искате извинение от аудиторията

Никога не се извинявайте на публиката, ако целта на извинение е да помолите за снизходителност. Някои оратори често се извиняват за нервността си. Но в действителност основната нервност възниква точно след поисканата прошка.

По този начин, извинявайки се пред публиката за това, че не ви стига увереност, само повече привличате внимание към недостатъците на вашата реч и отвличате от предимствата и.

Въпреки това, едно извинение за логически грешки са приемливи, ако те не са направени с цел привличане на симпатия.

Не се увличайте с PowerPoint

Сред лекторите презентациите, изготвени на PowerPoint са много популярни. Но не забравяйте, че основното внимание вие все пак трябва да фокусирате над себе си. Слайдовете имат за цел да допълнят вашата презентация, но не да бъдат нейната основа. Ако може цялата информация да бъде получена на слайдове, защо въобще е нужен лектор?

Ако се вгледате в някои успешни презентации, направени от признати майстори,  например, маркетолога Seth Godin ще забележите, че голяма част от слайдовете представлява само една дума. Такива слайдове засилват тази информация, която трябва да стигне до аудиторията, без да отвличат вниманието от оратора.

В момента, в интернет може доста лесно да намерите разнообразие от тренинги и курсове по ораторско майсторство, публично говорене и презентационни умения. Възползвайте се от тях!

 

Вижте още:

Речевата грамотност на оратора

Контакт с аудиторията


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения