Гласовия апарат на оратора е много чувствителен към неумелото ползване в сложни условия на публични изяви, към емоционални, психични и физически натоварвания. За това в ежедневния живот винаги спазвайте следните правила:

Хигиена и профилактика на гласа

Гласовия апарат на оратора е много чувствителен към неумелото ползване в сложни условия на публични изяви, към емоционални, психични и физически натоварвания. За това в ежедневния живот винаги спазвайте следните правила:

  1. Най-доброто средство за съхраняване на професионалното звучене на гласа е гимнастиката, която включва дишане и артикулационни упражнения. Ако всяка сутрин след дихателните упражнения ( 10-15 мин) вие почетете 10 мин., при спазване на всички правила на дикцията, дишането и гласа, това ще ви позволи да поддържате гласовия апарат и организма като цяло в отлично работно състояние; гласовия тренинг, както вече говорихме създава положителни емоции и настройва на творчески процес.
  1. Не пренатоварвайте гласовия апарат с твърде много изказвания. Нормата на гласовото натоварване за лектори и педагози е не повече от 4 академични часа подред на ден.
  1. Преди изява трябва да изпиете една чаша топъл ( но не горещ) чай. Оставете мускулите ви да се отпуснат ( „поза“ или „маска“ релаксация) или направете 5-10 бавни, спокойни вдишвания и издишвания, след което отново ще се настроите за работа.
  1. Помнете, че състоянието и силата на гласа са непосредственно свързани с всички физиологични процеси, протичащи в организма. По тази причина още веднъж ще подчертаем необходимостта от спазване на правилен начин на живот. Гимнастиката, водните процедури, необходимия сън, правилното и пълноценни хранене, редуването на работа и почивка повишават защитните сили на организма и влияят благотворно на гласовия апарат. Храната трябва да бъде разнообразна, употребата на подправки трябва да се ограничи. От горещата храна кръвоносмите съдове на гърлото се разширяват, от студената се свиват, и двете оказват вредно влияние на гласовите връзки.
  1. Закалявайте нервната си система. Нервно-психическите травми, преживяванията, страха, непосредственно оказват влияние на гласа, той започва да се разпада, губи чистота, издръжливост, интонационната подвижност. Респираторни заболявания, като хроничен ринит, възпаление на носоглътката, гърлото, връзките, със сигурност се отразяват на гласа. За това е необходима профилактика. Освен дихателна гимнастика и физически упражнения трябва постоянно да следите за носоглътката. При неприятни усещания в гърлото може да използвате настойка от лайка. За целта 1-2- с.л. суха лайка се запарва за около един час в една чаша вряла вода, след което се прецежда. Тази настойка се използва и при сухост в носа, като се капват по 5-6- капки във всяка ноздра. Помага и изплакването с алкален разтвор: една чаена лъжичка сода и щипка сол се разтварят в чаша вода със стайна температура. Може да капете в устата или в носа по 5-6 капки масло от праскова, кайсия или зехтин.

 За закаляване на носоглътката са полезни ежедневните изплаквания със студена вода с постепенно намаляване на температурата от +20 до +12 градуса.

  1. Помнете, че пушенето и употребата на спиртни напитки влияят отрицателно на гласа. Алкохолът води до разширение на кръвоносните съдове, нарушавайки по този начин функцията на лигавицата на горните дихателни пътища. Гласовите връзки се „изсушават“, гласът е нисък, дрезгав, по-малко надежден. Пушенето предизвиква спазми на гладката мускулатура на трахеята и бронхите, нарушава се естественния процес на дишане. Честата суха кашлица постоянно травмира гласовите връзки, те губят своята елестичност, изчезва лекотата и мекотата на гласа.

 Пазете своя глас!


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения

профилактика на гласа