Хората често се оплакват, че паметта им ги подвежда. И това не е чудно. В последните десетилетия, масовите електронни помощници са готови да запомнят заради нас  всякаква информация.

А нашата памет страда от липса на натоварване, както и нашите мускули. Ето защо, за да се поддържа добра памет за години напред, тя трябва да се упражнява, както и цялото тяло.

Развитие на паметта

 

razvitie-na-pametta-1

Тренирайте вашата наблюдателност

Когато наблюдавате това, което се случва около вас, фиксирайте вниманието си не само върху „главните фигури”, но и на фона – цветове, звуци, миризми.

Постарайте се да им дадете най-точните определения. Опитайте се да си спомнитe в детайли пътя към дома – какви знаци срещате по пътя, какъв цвят са те, какво особено сте забелязали по сградите, дърветата, спирките на обществения транспорт и рекламните билбордове.

 

Спомняйте си

В края на седмицата се опитайте да възпроизведете изминалите събития, помислете какво приятно се е случило с вас за този период от време, какво ви е донесло удоволствие, и след това преминете през събитията в обратен ред.

Опитайте се да преразкажетe съдържанието на току що прочетена книга, статия, филм.

 

Учете наизуст

Опитайте се да запомните списъка със задачи и покупки. Научете наизуст целия списък с лекарства, които пиете, тяхната дозировка и честота на приложение. Опитайте се да запомните любимите си стихове или откъси от проза.

В същото време не се опитвайте да запомняте механично текста, а да го запомните съзнателно, като създавате ярки образи и асоциации. Разбийте го на малки части и го учете постепенно. И не забравяйте да вярватe в себе си и своите сили.

Измислете история

За да запомните списъка със задачи и покупки, се опитайте да ги свържете в една история, която трябва да бъде последователна и логична, но заедно с това може да съдържа елементи на абсурд и преувеличение.

Измислете приказка за делата си за един ден и не се притеснявайте от такова ‚детско творчество“.

Запомнете разположението

Запомняйки някой списък с предмети, опитайте се да си представите как са разположени те на определена улица, във вашия дом или на други място. След това още веднъж мислено преминете целия маршрут и разгледайте всичко, което сте поставили там.

Когато ви се наложи да възпроизведете нужните думи, просто отидете и ги съберете.

„Всеки е ловец“

Движение за доброто състояние на нервната система.

За да се мисли отлично и да се запази душевното равновесие е необходимо да се движим. Ще обясним как и защо.

Тази не сложна поговорка, помагаща да се запомни реда и името на цветовете на дъгата е добра илюстрация на още един способ да се запомнят дългите списъци или номера на телефони.

Ако искате да запомните цифров ред, измислете фраза, в която всяка дума да започва с тази буква, която съответства на цифрата. Цифрата „девет“ започва със същата буква като цифрата „две“, затова „девет“ трябва да се обозначава с втората буква „е“. Цифрата „1“ може да се обозначи като буквата „е“ (едно), така и с буквата „ р“ (раз).

Освен това вашата фраза трябва да се асоциира с мястото, където вие звъните, така, че можете да включите в нея имена на познати или имена на организации.

Най-важното за паметта

Паметта трябва да се тренира, за да не отслабне. За това ще помогне смисленото запомняне на информация – по време на разходка, писане на списъка със задачи или гледане на телефонния указател.

 Вижте още:

Как да се научим да контролираме своето внимание?

Риторика и увереност в речта


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения