Има три основни причини, предизвикващи страх в ораторите при публични изяви. Ще ги изброим и ще ви дадем стопроцентен действащ „антидот“ за тях.

straha-na-oratorite-

Три причини за страха, който изпитват ораторите и „антидот“ за тях

 

Причина 1: Страх от неизвестното

Заради нашата човешка природа, ние всички се страхуваме от неизвестното. Именно такова пълно неизвестно е аудиторията за ораторите. Те могат да се мъчат с въпроси: “Какво очакват от мен?“, „Дали не знаят за това повече от мен?“. Отличителна черта на много оратори  често е това, че те преувеличават знанията на аудиторията и занижават своите знания.

 „Антидот“

Превърнете неизвестното в добре познато. Постарайте се предварително да изясните с кой ще си имате работа, съберете цялата съществуваща информация.

Причина 2: Страхът да не забрави материала

Когато на човек му казват, че трябва да направи презентация, много хора се сковават от страх, и техния мозък отказва да работи. Те могат да излязат пред аудиторията и да замрат от страх, без да могат да си спомнят какво са приготвили предварително. Уви, но такива случаи не са редки.

Решението на такава ситуация може да бъде предварително написан текст, който просто да бъде прочетен пред аудиторията. По този начин катастрофата ще бъде избегната. Но винаги трябва да помним, че аудиторията много по-добре възприема оратор, който установява връзка с нея, гледа в аудиторията, а не в  листовете с текста.

„Антидот“ в дадената ситуация може да бъде следното:

Направете си две листчета от плътна хартия примерно с размети 10 на 15 см.

  • На първото запишете интересните факти или някаква впечатляваща статистика за предмета на вашата презентация.
  • На второто листче запишете вашия план на изказване, като посочите всички основни моменти от презентацията.
  • Сложете листчетата в джоба или на катедрата ( масата).

Ако изведнъж вълнението „скове“ вашия мозък, просто извадете първото листче и кажете на аудиторията, че искате да им съобщите следното…..Повярвайте, ако сте се готвили, вашия мозък бързо ще влезе в работно състояние. Ако вълнението продължи, вземете и второто листче, и изберете някой по-малко труден за вас въпрос и продължете презентацията.

Разбира се, с аудиторията по възможност ораторите трябва да бъдат честни, но НИКОГА не трябва да се казват фрази като „забравих какво трябваше да кажа“ и т.н. Може би към вас ще проявят съчувствие, но много от хората, които седят, със сигурност ще си помислят „какво правя тук, ако предметът на презентацията е толкова маловажен за оратора, че той напълно забрави за него?“.

 

Причина №3. Страх от неочаквани въпроси

Има някои оратори, които се страхуват не от самата презентация, тъй като се чувстват уверено, излизайки пред публика. Но същите тези хора искрено се страхуват от перспективите да отговарят на възможни въпроси. Повече от всичко ги вълнува факта, че те може да не знаят отговора на някои от тях.

Ако се постараете предварително да научите повече за аудиторията, ще бъдете в състояние да предвидите много от въпросите, тъй като ще разберете кое е важно и интересно за тези хора.

Психологическият „Антидот“ тук е достатъчно прост:

 Вие трябва да разберете, че никой не очаква от вас да можете да отговорите на всички въпроси. Основното нещо, което се очаква от вас е честността. Никога не се смущавайте и не казвайте: „Аз не знам какво да отговоря на този въпрос“. В този случай трябва да отговорите, че сега не можете да дадете отговор на този въпрос, но задължително ще намерите отговор и начин да го предадете на питащия или публиката.

Вижте още:

Основи на ораторското изкуство

Пет способа за подобряване на вашите презентационни умения


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения