Да се държиш непринудено и естествено, когато към теб е насочена камерата и цялото внимание, никак не е лесно, както изглежда на пръв поглед, и някои се учат на това години наред.

Разбира се, по-добре е да се учим от квалифицирани преподаватели, но постоянна самостоятелна и постоянна практика ще доведе до по-бързи резултати. Според психолозите, основната причина за страх от камерата е именно неувереността в своята външност и професионализъм.

strah-ot-kamerata-1

За премахване на сковаността актьора трябва напълно да изучи себе си, как изглежда в една или друга ситуация. Най-подходящия начин е тренировки пред огледалото. За комфорт можете да включите фонова музика и в непринудена обстановка, далеч от други погледи, да започнете тренировките. Трябва да разглеждате своето лице и тяло, като постоянно променяте позите и емоциите. Сред всички трябва да намерите за себе си най-интересните положения  на тялото и сценични „маски“, да ги запомните и постоянно да ги подобрявате, за да може в бъдеще, при необходимост, да ги използвате.

Особено внимание трябва да обръщате на емоциите. Първият етап от обучението на всеки актьор е изработване на искрена усмивка.

strah-ot-kamerata

Трябва да работите над всяка емоция, присъща за човека – от еуфорията до безумието. Има един лесен метод, който използват много начинаещи и практикуващи актьори –трябва да си спомните емоционално съответстваща на ролята ситуация от своя живот и да я изразите, без да изпускате нито един важен микро-жест.

Добър вариант е изучаването на модни списания и гледане на най-удачните картини от кинематографията, но тук трябва да бъдете много внимателни, тъй като е възможно напълно да приемете образа на друг актьор и да загубите индивидуалност.

Самостоятелната практика е добра, но разбира се, тя няма да освободи начинаещия актьор от страха пред камерата. Когато актьора вече знае как изглежда визуално отстрани и точно кои жестове и емоции го правят глупав, а кои неотразим, тогава може постепенно да свикне с играта пред публика. За начало като зрители може да привлечете семейството, приятели, роднини, а когато увереността във вас започне да набира обороти, тогава вече можете да започнете своята професионална кариера.

Значително опростява и ускорява задачата за премахване на задръжките и страха от камерата, работата в колектив, където се предоставя възможност във всеки пример да внесете нещо свое, както и заедно да се преборите със страха от камерата. Затова самостоятелната работа над себе си е най-добре да съчетавате със съответните курсове по актьорско майсторство.

Вижте още:

Важността на въображението за актьора

Курс по Актьорско майсторство – “Курс за Сцената на Живота”


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения