Управлението на скоростта на сценичните движения на актьора не е лека задача. За да се научите как да регулирате процеса на намаляване и ускоряване на движенията, според емоционалната сцена, се изисква продължителна работа и натрупване на опит, който трябва да се депозира в мускулната памет на актьора.

На етапа разрастване на кариерата си, актьорите често попадат ту в една, ту в друга крайност – или работят в комфортно и спокойно темпо, или пък действат прекалено бързо и интензивно.  И когато възникне необходимост за поетапно сценично ускорение на темпото те не могат да се справят, тъй като вече са надхвърлили в този случай всички възможни нормативи.

Scenichni-dvijenia

Определяне на средната скорост на движение на тялото

За да се научите да чувствате необходимия сценичен ритъм, на първо място, трябва да го отработите по пътя на контрол на своето ходене. Актьорът трябва първо да  определи средната скорост на сцената, която е равна на неговите обичайни движения, когато всичко става естествено – без преднамерено забавяне или ускоряване. След това от тази „среда“ трябва да се определят още четири стъпки за ускоряване и забавяне скоростта на сценичните движения. Можете да създадете за себе си и повече скорости, но на първо време начинаещия актьор не може да усвои високите чувства за инерционно движение, всичко трябва да става постепенно. Т.е. създава се сякаш вътрешен спидометър в човека, който трябва не само да се усеща, но и да бъде видян от зрителя.

Упражнения

Ускорението на движенията е невъзможно да се получи без инерционно напрежение. Например, ако направите пълен оборот с ръце, сякаш чертаете кръг, с обичайната скорост ръката ще се повдига забавено и ще се спуска надолу по-бързо. Задачата на актьора е да уеднакви скоростта движение на ръката надолу и нагоре. Отработването на инерционното движение трябва да бъде във всичко, започвайки с ходенето и завършвайки със сложните сценични движения на тялото. В тренировките е важно да се използва рязко преминаване от най-бавната скорост към най-бързата и обратното.

Колко скоро можем да получим резултати?

Не можем да кажем точно колко време ще отнеме да се научите да контролирате напълно своите инерционните движения. Има хора, които имат вродено чувство за ритъм, и може лесно да се справят с всяка театрална роля, но най-често за това се изисква голям запас от опит. Управлението на скоростта на сценичните движения са по-скоро на подсъзнателно ниво, отколкото съзнателно, така че ще имате нужда от чести упражнения.

Вижте още:

Как начинаещия актьор да се научи да контролира тялото си?

Как да получите навици за сценични движения?

Актьорско майсторство – курс за Сцената на Живота


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения