Сценичен образ е сборен образ на актьора или артиста, който се състои от личностните характеристики на актьора, неговите психо-емоционални характеристики, както и  неговите сценични предпочитания.

Сценичният образ не може да бъде негативен, тъй като това противоречи на самия принцип на актьорското майсторство. Сценичният образ е невъзможен без хармоничното съчетание на личностните характеристики на актьора и неговата професионална дейност, сценичния образ може да бъде различен, но не и лош.

scenihen-obraz

Основното правило за създаване на сценичен образ е разкриването на някои „акценти“ от характера на актьора, тяхното развитие и реализация на сцената. Не е необходимо да се променят физическите психо-емоционални характеристики, това ще бъде  насилие срещу собствената психика,  трябва да се развиват положителните особености на собствения характер и за това съществуват много и различни методи. Но трябва да се започне с анализ на собствената личност, а за създаване на сценичен образ можем да се обърнем към специалист.

Съвети за създаване на сценичен образ

scenichen-obraz-2

Дори ако актьорът е начинаещ и никога не  е излиза на сцена, най-добре е неговата актьорска кариера да започне с готов сценичен образ. На първо място трябва да се отдели внимание на собствения имидж. Без помощта на професионалисти, това не може да се получи. Ако сами можете да изберете и промените своя стил на облекло, то такава важна част от образа като прическата, сами няма да успеете да промените, необходими са услугите на професионален фризьор.

Но създаването на имиджа не завършва с прическата, и ако се обърнете към професионалист, ще разберете, че за създаване на имидж е необходим щателен анализ на външните данни на човека. Стилистите определят най-подходящия цвят за лицето, цвета на грим, комбинация от цветове в облеклото, както и съчетаване на  стилове. Създаването на сценичен образ е много трудоемък етап и въобще не е евтин.

Имиджа също така не трябва да бъде в противоречие с професионалната дейност, имиджа трябва максимално органично да отделя най-красивите черти както в душата, така и във външността на човека, като в същото време създават единен образ. Т.е. тези красиви черти не трябва да се открояват като нещо отделно.

Изборът на сценично име е много популярен етап в създаването на сценичен образ. Обикновено, актьорите избират сценично име, тъй като смятат, че тяхното истинско не се запомня достатъчно добре, или не подчертава индивидуалността им. Също така, сценично име се избира и когато истинското име е трудно за произнасяне.

 Вижте още:

Как да получите навици за сценични движения?

Актьорско майсторство – курс за Сцената на Живота

„Актьорско майсторство“ – курс за напреднали


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения