Не всеки начинаещ актьор може да се похвали с добра дикция и ясен, силен глас. А това е важен елемент за успешна кариера в киното. Именно от това качество зависят впечателнията на зрителите за актьора след неговата изява.

 Разбира се, някои от случаите на некоректна реч са свързани с биологични дефекти и изискват лекарска намеса, като често тези проблеми са стоматологични. А всички останали случаи, когато причината за дефектите е грешната артикулация, усвоявана още в детството, или собственото небрежно отношение към родната реч, подлежат на корекция с редовни упражнения. Времето за такава корекция  зависи от конкретния случай и може да продължи от една седмица до няколко години.

upravnenia-za-silen-glas

Тук е важно да се ръководим от най-важното правило – ключът към успешна реч е изработване на несъзнателни навици за ясно произнасяне на всяка гласна и съгласна буква в речта. Това може да се постигне само със системни упражнения, които могат да се провеждат както в група, така и самостоятелно.

 Понякога е достатъчно не просто речта да се произнася с ясен и силен глас, който в напрегнати сценични моменти също е подложен на голям стрес и ослабва. Когато на актьора му предстои да произнесе важна за неговата сценична кариера реч, тя по странен начин се трансформира в един вид „фъфлене“, което е пряко свързано с неговото безпокойство и дискомфорт.

Има няколко добре познати и доказани упражнения, които ще ви помогнат да постигнете правилно произношение на речта в домашни условия. Много е важно тези упражнения да се изпълняват системно.

upravnenia-za-silen-glas-1

Упражнение „Вдишване – издишване“

При вдишване трябва да се стои изправен, а на издишване рязко се сгъвате наполовина и напълно отпускате горната част на тялото. След това изпълняваме същото, като само издишването и отпускането на тялото задържаме за няколко секунди. Изправянето също трябва да бъде бавно ( около пет вдишвания). Дишането трябва да бъде само през носа.

Упражнение „ Куче“

Това упражнениетрябва да се изпълнява в седнало положение и с мярка, тъй като има голям риск от главозаймайване и дори загуба на съзнание. Трябва бързо да се диша,  както прави това  кучето в много горещо време.

Упражнение „ Трениране на звуците“

Много е важно постоянно да се тренират и усъвършенстват най-сложните звуци, които често някои актьори „поглъщат“ – ф, ц, м, ж. Звуците „ф“ и „с“ се тренират с редуване, като на издишване е „ф“, а звука „с“ се произнася един път провлачено. За звука „м“ сякаш се прозявате и на издишване го пресъздавате. Звукът „ж“ се произнася на издишване, като едновременно с това се потупвате по гръдите или ребрата, създавайки вибрации.

Вижте още:

Хигиена и профилактика на гласа

Актьорско майсторство – курс за Сцената на Живота


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения