Говорейки за публични изявления е необходимо да споменем няколко прости неща, които са ключовите съставни за успешна презентация.

prezentacionni-umenia

10 съставни на успешната презентация

  1. По време на презентация стойте с изправена осанка. Не забравяйте, че слушателите приписват повече авторитет на по-високите хора.

  2. Не се облягайте и не се опирайте на нищо. В подобна поза оратора изглежда отпуснат и неофициален.

  3. Не раздавайте приготвените от вас материали до края на презентацията. Те могат да отвлекат слушателите от темата и от вас.

  4. Ако излизате пред голяма аудитория, в никакъв случай не позволявайте да ви представят по следния начин: „Днес пред вас ще излезе N, който за първи път в живота си излиза на сцена пред толкова голяма аудитория, бъдете снизходителни към него“. Няма нищо по-лошо за вас от подобно представяне, дори това да е вярно. Никакво съчувствие от аудиторията няма да получите. Прост пример: на две групи студенти са предложили две абсолютно еднакви лекции. Но на първата група са казали, че лектора е нов, а на втората, че е експерт по дадения въпрос. Рейтинга на втория лектор бил много по-висок при равни други условия.

  5. По време на презентацията не забравяйте да поддържате зрителен контакт с поне няколко слушатели.

  6. Опитайте се да разберете имената на поне няколко участника и се обръщайте към тях – това ще помогне за създадете плодотворна среда на взаимодействие с аудиторията.

  7. Не се опитвайте да използвате 100% от определеното време за вас. Ако сте наели залата за един час, а сте завършили презентацията за половин и сте казали, всичко, което смятате за необходимо и сте отговорили на въпросите на публиката, завършвайте. Не си струва да губите време и да говорите банални неща. В противен случай ще се създаде впечатление за необмислено мероприятие.

  8. Ако това е възможно, нека времето за отговори на въпроси да бъде малко по-дълго от времето за вашата презентация.

  9. Колкото по-малко са слушателите, толкова е по-голяма вероятността до тях да стигне вашата информация.

  10. Предварително проконтролирайте техническата част на мероприятието, до колкото е възможно: осветление, броя на местата, напитки, наличие на проектор и екран, техническото им състояние, броят на слайдовете и нагледните материали, хартия, химикали и т.н. Имайте ясен план за провеждане на мероприятието, знайте колко време ще отнеме всяка част, обмислете позата и това, от къде ще излезете  пред публиката.

Помнете, че броят на хората с вроден талант на оратор са много малко. Въпреки това, обучението, работата и практиката могат да направят повечето от нас хора с добро ниво на презентационни умения.

 

Вижте още:

Как да развълнувате аудиторията – ораторско майсторство

Как да повишим енергетиката на публичната реч


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения