Щампите са основния проблем на повечето начинаещи актьори. Харесвайки някакво емоционално сценично състояние, реакция, движение на тялото и др. актьора копира за себе си външния резултат, а по-късно го използва в подобни сцени – това се нарича щампи. Най-често актьорите копират кумири в сцени, които са били одобрени от зрителите.

aktiorsko-maistirstvo

Според повечето актьори, такова подражание в задължителен ред трябва да доведе до успех. Въпреки това, имитацията напълно лишава човек от индивидуалност, от изразяване на своите театрални преживявания и чувства. Това не се харесва на публиката, тъй като такава игра е лишена от най-важното – живот. Публиката определено ще забележи повторението и бързо ще загуби интерес към тази игра, и на първо място актьора ще загуби уважение, тъй като усилените опити да се предаде фалшиви чувства, които той в действителност не изпитва, ще бъде задължително забелязано.

Да се прекрати имитацията и в сценичния образ да се вкарва своя индивидуалност може, осъзнавайки изключителността на своята личност, защото няма двама еднакви хора вътрешно и външно. Много начинаещи актьори съзнателно не искат да проявяват себе си, защото се страхуват да не бъдат безинтересни на публиката. Тук трябва да се разбере едно – живота винаги предизвиква в човек истински интерес. Ние постоянно наблюдаваме действията на някоя личност, слушаме странични мнения, въпреки, че често те се разминават с нашите собствени. Нашето внимание се приковава към уличните драми, разговори и постъпки на другите хора – ето това е живота, когато човек емоционално е привързан към ситуацията, ограничен, страхува се да покаже своето мнение и своите истински чувства.

Ето това трябва да се покаже на сцената – органичност, тогава вниманието на зрителя ще бъде приковано към играта. Трябва да забравим за страховете си и да действаме не само външно, но и вътрешно, оставяйки опитите за насилие над чувствата си. Умението за преживяване чувствата на играния персонаж е цяло изкуство, това е първото, на което участ всички актьори. То се състои в създаване на живо на сцената и нейното отражение в художествена форма.

Започнете да тренирате най-добре от простото. Първичните тренировки може да се провеждат самостоятелно. Не е важно каква роля ще бъде играна, важното е истинността на своите собствени чувства. Например, може да влезете в стаята си и да си представите, че сте купувач на тази недвижимост, и да я погледнете именно от тази страна. Трябва да си представите какво точно би ви заинтересувало, може би разположението на прозорците, размера на стаята и т.н. Ако се получи действително да предизвикате в себе си чувство на любопитство, предвкусване на бъдещата покупка – значи вашата тренировка не е била напразна.

Вижте още: 

Как актьора плаче в кадър?

Курс по Актьорско майсторство – “Курс за Сцената на Живота”