Кастинг за различни проекти се провежда и за начинаещи и за професионални актьори. Затова, дори и да нямате актьорско образование, имате шанс да преминете успешно кастинг и да се снимате, например, в рекламен клип.

kasting-1

Кастинг за актьори

Начинаещи актьори преди кастинг обикновено се притесняват. Могат да ви помогнат да се справите с тревожността адекватните очаквания и информираността.

  1. Започнете с трезва оценка на това, което се случва. За да направите това, намерете и прочетете цялата налична информация за предстоящия кастинг, за ролята, за режисьора, който избира актьорите. Ако сред вашите познати има хора, които вече са били на кастинг, поговорете с тях. Внимателно проучете изискванията за кандидатите и анализирайте дали сте подходящ по всички параметри. Това ще ви помогне да оцените своите шансове.
  2. Понякога, организаторите молят да се научи материала. Научете го.
  3. Сега, когато сте подготвени, ще ви бъде по-лесно да следвате още един съвет и да не се страхувате. Справяне с вълнението понякога е много сложно, но това е необходимо, иначе режисьора няма да може ви оцени. Ще ви помогнат добрата подготовка, информираността и разбиране, че кастинга, това е още една възможност, не последен шанс.
  4. Следвайте стандартните правила на етикета. Не закъснявайте. Изключете телефона.
  5. Бъдете уверени в себе си, говорете високо, ясно и разбираемо. Скромните и срамежливи хора рядко постигат успех в тази област. Скромността, разбира се, не е порок, но на кастинга тя само ще ви попречи. Да се правите на звезда не е необходимо, но да се похвалите със своите достойнства, да разкажете за себе си най-доброто и интересно, не само може, но и е необходимо. И помнете, човек изглежда естествено, когато искрено вярва в това, което говори.
  6. Режисьорите имат отлична памет. Но не на имена и фамилии, а на това, как човек е проявил себе си, как е изиграл ролята. Постарайте се да се запомните, да се отделите от другите претенденти. За целта е нужно добре да се познавате, да знаете своите способности, защото те са това, което ще ви открои от останалите.
  7. Покажете, че се интересувате от ролята.
  8. Бъдете внимателни, слушайте това, което ви говорят, вниквайте в същността на въпроса.
  9. Бъдете красиви и естествени. Неудобните или необичайни дрехи, ярката козметика не са подходящи за кастинг. Външният вид за кастинг е важен, но да се стараете да се откроите от останалите с помощта на дрехите или прическата не е нужно. Вас могат да ви помолят да се вживеете в ролята на някой персонаж. Ако сте дошли вече „в образ“, това ще ви попречи. Бъдете себе си.
  10. Наспете се добре. Кастинга е един вид изпит. От вас ще се изисква съобразителност, умение да се покажете от най-добрата страна. Вие трябва да се чувствате и изглеждате отлично. Ако преди кастинга си легнете късно, няма да имате най-важното – жив поглед, излъчващ интерес към това, което се случва.

Вижте още:

Как да развием артистичност?

 

Как да развием мимиката на лицето