Ако се замислим, има много сфери, в които може да се наложи актьорско майсторство за живота. Освен това, интереса към актьорското майсторство за сцената и живота има не само сред специалистите и тези, които желаят да се запишат в театрален колеж.

aktiorsko-maistorsvo-za-jivota-1

Актьорско майсторство за живота – къде да го приложим?

На практика се оказа, че притежаването на глас, реч, тяло и мимики на лицето, владеене на емоциите и вниманието на публиката е допълнителен бонус по пътя към успеха и кариерата. А в ежедневния живот такива навици помагат на личния „фронт“ и в общуването с приятели. Актьорското майсторство стана нещо повече от изкуство за професионалисти и хоби за любители. Важно е да се отбележи, че “Актьорското майсторство” се използва и в психологията като арт терапия, на всички видове обучение за постигане на увереност, личностно израстване, на курсове по публично говорене.

Чувствате се притеснени при общуването с обкръжаващите, плахи сте в непозната среда, страхувате се да се приближите към противоположния пол, не умеете красиво да подредите речта си, вълнувате се за всяка дреболия?

В работата си се налага много да общувате с колеги и клиенти, да правите отчети пред шефа, искате да заемате ръководна длъжност?

Може би искате да реализирате своя творчески потенциал и да придобиете умения за работа на сцената и пред камерата?

За всички тези случаи курсовете по актьорско майсторство за живота ще бъдат най-подходящи.

Ако може да се научите на общуване на улицата с помощта на метода „грешки и проби“, да усъвършенствате уменията за говорене пред публика по такава схема е неправилно. Да излезете на сцена пред публика не е същото като да се приближите почервенял към непознато момиче. Ако вашата срамежливост може да се стори мила на момичето, червените бузи на сцената ще изглеждат най-малкото не привлекателно, да не говорим за професионализъм.

На курсовете по актьорско майсторство за живота педагозите ще ви запознаят с цял комплекс упражнения за да се избавите от сценичната треска, ще ви научат на правилно дишане, от което зависи както вашето вътрешно състояние, така и силата и красотата на гласа, правилната артикулация и дикция, построяване на публична реч.

Не винаги диалогът преминава като „по масло“. Често се налага да преубеждавате, да поставите наглеца на „мястото му“, да не „губите лице“ пред обвинения и нападки. Във всички тези случаи актьорското майсторство помага за справяне с емоциите, за манипулиране на събеседника, за париране на провокативните му атаки, използване на ораторските техники на убеждения, владеене на мимиката.

Също така курсовете по актьорско майсторство за живота е прекрасна възможност да се срещнете с нови приятели със сходни интереси, да прекарате прекрасно времето си след скучния работен ден, да се посмеете и играете. В действителност, в сърцата си, ние всички сме деца, които не са си доиграли в детството.

Вижте още:

Слагане на маските – Уроци за бъдещи актьори”

 

“Речево дишане”