Когато Уинстън Чърчил бил на деветдесет години, един от най-престижните британски университети го кани да прочете някаква вдъхновяваща и напътстваща  реч за випускниците и новите студенти.

winston-churchill

Уинстън Чърчил: “Никога не се предавайте!“

Университетът се намирал в близост до мястото, където е изживял своите последни години великия държавен и политически деец на Великобритания, и Чърчил се съгласил, като казал на декана, че той има такава реч. Речта се очаквало да бъде гореща, изпълнена с древна мъдрост и житейски опит на известния и велик англичанин от своето време (и това е начина, по който тя е анонсирана).

Хората, чули слуха за предстоящата реч на Уинстън Чърчил се стичали от всички краища на страната. Да побере всички желаещи , сигурно, нямало да може да събере и самия стадион Уембли, какво ли лекционна зала в университет.

Майсторът на публичното говорене, притежаващ великолепни навици от ораторското изкуство, бил придружен от бурни аплодисменти до трибуната. Приближавайки се бавно до микрофона, той почти извикал „Никога не се предавайте!“. След това настъпила пауза и хората чакали продължението на речта, а Чърчил внимателно се вглеждал в лицата на присъстващите. Накрая тишината била нарушена отново от оратора, с по-малко изразителна интонация Чърчил повторил „Никога не се предавайте!“. Отново последвало мълчание и Чърчил отново внимателно обиколил с поглед лицата на присъстващите. Всичко това завършило с явно изкрещяване: „Никога, никога, никога не се предавайте!“. Без да каже нито дума, Чърчил се отправил към изхода. Народа бил смаян. Някои от присъстващите, за да чуят речта на своя велик идол са пропътували големи разстояния, други са предполагали, че речта на техния кумир може би ще промени живота им, и всичко това за тях било шок.

Вече по-късно, хората, заели се да обясняват защо Уинстън Чърчил не искал да говори повече, разсъждали: „…..това е най-важното кредо в живота на политика – никога не се предавай. Видимо, да каже нещо по-важно от това, Чърчил просто не можел“.

Вижте още:

Най-великата реч на Чарли Чаплин

Ораторско майсторство. Примери от историята


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения