Колкото и талантлив и обаятелен във всички отношения да е един актьор, той трябва на първо място да се отнася сериозно към работата си, да притежава навиците на професионалния актьор, да бъде професионалист.

profesionalnia- aktyor

Опитайте се да се придържате към тези 10 прости правила, и много скоро ще си спечелите репутацията на професионалист.

Бъдете точни

Прослушвания, репетиции, снимки, всичко това е неразделна част от графика. И ако нещо е планирано за 14.00 часа, то трябва да се проведе точно в 14.00 часа. Закъсненията не само носят лоша слава, но и ядосвате другите хора.  Запомнете, когато закъснявате, вие губите време и пари на хората. Бъдете професионалист, не закъснявайте.

Концентрирайте се върху работата си и не пречете на другите

По време на работа, мислете само за работата. Забравете за всичко останало. Фокусирайте се върху работата, особено на снимки, репетиции и т.н. Дори в някой момент да не сте зает, не пречете на другите да работят. Професионалния актьор уважава своите колеги и хората, работещи редом с него.

Следете как изглеждате

Професионалния актьор постоянно общува с много хора, а това налага спазването на определени правила на приличие и добър тон. Вие трябва да изглеждате чист и да миришете добре. Това е актуално дори в случаите, когато ролята ви е на скитник.

Старайте се да сте се наспали добре

Независимо къде смятате да работите, в телевизията, да снимате  в сериали или филми, да играете в театър, трябва да сте се наспали. Добре. Вие просто няма да може да дадете 100% от себе си, ако едва се движите. Ако ще работите в телевизията ще се наложи да ставате много рано сутрин, а ако сте актьор в театъра, може да спите и до 10 часа, защото ще работите вечерта до късно. Каквото и да смятате да правите, постарайте се да си изработите свой собствен график на работа и почивка и така винаги ще бъдете във форма.

Не унивайте

На снимачната площадка всеки работи на пълна мощност, понякога много часове, за да се спази срока. Разбира се, никой не харесва хора, които в такава ситуация все се оплакват от всякакви дреболии. Опитайте се да се държите непринудено, бъдете любезни и вежливи с всички. Не се оплаквайте от реквизита, от храната, от времето и т.н.

Не се отпускайте

Не се отпускайте. Учете си ролите навреме, не ги оставяйте за последния момент. На репетициите живейте своя персонаж, а не просто да говорите неговите думи и действайте по сценария.

Познавайте своя продукт

Има много видове актьори и всеки успява в своята ниша. Как ще се снимате в киното, ако дори не знаете кои роли играете най-добре. Знайте своята ниша, бъдете уверени в нея. Професионалния актьор винаги знае своите силни и слаби страни. Разбира се, винаги може да се промените, но когато сте в търсене на работа, по-добре разчитайте на силните си страни

Тренирайте дисциплина

Преди да започнете да се снимате в киното, замислете се над своите способности за самостоятелна организация. Помнете, че никой няма да ви говори как и какво трябва да правите. Всеки ден трябва да правите по нещо, за да се изкачите поне малко по кариерната стълба.

Развивайте своите навици

Не се заблуждавайте от идеята, че вие ​​сте по природа надарен актьор. В повечето случаи това не е така. Но дори и да сте имали късмета да се родите гениален актьор, помнете: не сте само вие. Около вас има много професионални актьори, умели и талантливи, които постоянно правят нещо, за да подобрят своите навици още повече.

Не зацикляйте върху основните си умения, постоянно се развивайте. Не пропускайте възможност да научите нещо ново.

Говорете пред публика колкото може по-често

Разбира се, репетициите в студиото ще ви помогнат да научите някои тънкости на професията, но нищо няма да замени вашия опит пред жива аудитория. Повярвайте, вие бързо ще научите много, играейки пред публика, която плаща за да ви види и реагира мигновено на вашите действия.

С течение на времето ще започнете да чувствате какво трябва да правите в конкретна ситуация, и какво не, какво ще се хареса на зрителите, и от какво те могат да напуснат залата. Използвайте всяка възможност да се покажете пред публика, ако искате да станете професионален актьор.

Вижте още:

Как да стана фотогеничен?

Как да развием артистичност?