Флипчарт и бяла дъска са обикновени неща, които се използват при презентации.

prezentacia

10 съвета за презентация

На флипчарта може предварително да си подготвите чертежи и да си запишете ключовите моменти на презентацията. Колко често ви се случва да не разбирате какво е изобразено на флипчарта? Подобно на много други хора, вероятно сте виждали плакати, които са напълно нелогични, които не можете прочетете, седейки в края на стаята. Вие не искате и вашия флипчарт така? Следвайки тези съвети, вашия флипчарт ще изглежда напълно професионално:

  1. Ако лепите своите чертежи на флипчарта, постарайте се да подготвите чертежите предварително. Т.е. направете така, че вашата аудитория да не чака, до като вие чертаете.

  2. Ако лепите чертежите на флипчарта, оставяйте между страниците едно празно пространство. То ще ви потрябва, ако искате да запишете някаква допълнителна информация или коментарите на вашата аудитория.

  3. Ако е необходимо да направите чертеж или графика по време на вашата презентация, нарисувайте я като скица със светъл молив. Аудиторията няма да забележи, но вие ще я виждате, а вашия чертеж ще изглежда професионално направен.

  4. Уверете се, че има заключение на всяка залепена страница. Така, в края на презентацията ще можете лесно да направите обобщение на това, което сте говорили.

  5. Вашата първа страница на постера трябва да е или празна, или ако трябва да се изписва само името на вашата презентация.

  6. На всяка страница, в която пише ключовите моменти, оставете пространство. Това означава, че вие ​​ще бъдете в състояние да добавите коментар на публиката (в различен цвят).

  7. Пишете с големи букви ( но не главни), за да може вашата аудитория да прочете това, което пишете. Всеки символ трябва да бъде не по-малък от 7 см.

  8. Графики, таблици, диаграми трябва да бъдат оцветени в ярки цветове. Текстът трябва да е тъмен на цвят, например син или черен цвят е подходящ за всяко представяне.

  9. Ако смятате да пишете по време на презентацията, трябва да стоите малко в страни от флипчарта или дъската, за да може хората да виждат добре това, което пишете.

  10. След като приключите с презентацията, върнете се към своите чертежи и подготвeте бележки, на базата на това, което е било добавено по време на разговора. След това ще можете да предоставите тази информация на хората, които са взели участие в презентацията.

Вижте още:

10 съставни на успешната презентация

Как да развълнувате аудиторията – ораторско майсторство


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения