Една от най-често срещаните грешки на ораторите е неправилно насочения поглед. Спомнете си, на къде гледа лошия оратор?

kade-gleda-oratora-1

На горе, на долу, към прозореца?

А къде трябва да гледа?

Трябва да гледа в очите на тези хора, които го слушат. Нали така?

Уважаеми читатели! Възможно е вие да сте добри оратори и винаги да гледате в очите на своите слушатели. Това е добре. Тогава вие ще се съгласите с нас, че е много важно да виждате всеки човек в залата.

Някои студенти разказват, как техните преподаватели провеждат лекциите, гледайки през прозореца, в пода, в тавана, в черната дъска, любимите студенти от първия ред. Преподавателят е зает със своята дейност-лекцията, а студентите се занимават с какво ли не. На подобни лекции може да се прави всичко.

Но има и други преподаватели. От техният поглед не можеш да се скриеш. Трябва само за секунда да се отвлечеш и следва забележка „Моля, не се разсейвайте! Слушайте внимателно!“.

Има ли такива преподаватели? Да, има.

Ораторът трябва да се научи да гледа направо в публиката. Винаги да вижда зрителите. Да погледне всеки човек в очите. Погледът му да преминава от едни на други очи. Оратор, който не вижда публиката, е подобен на сляп човек. Или човек, който се намира в плътна мъгла.

Затова е страшно да си пред публика. Не виждаш хората. Не виждаш емоциите. Не знаеш какво мисли аудиторията за оратора. Такъв оратор бърза да си каже речта и да си тръгне по-бързо. Това е причина за бързането. Това е причината за страхът от публично говорене.

Зрителният контакт е много важен навик за оратора. Само по начина, по който ораторът гледа аудиторията може да се определи дали той въобще е оратор. Без зрителен контакт той не може да влияе на публиката, не може да постигне целите си.

Спокойният поглед към аудиторията е показател за уверен в себе си човек, показател за психологическа зрялост и професионална компетентност.

За да си изработите навика за спокоен поглед трябва да говорите пред публика. По време на изказванията контролирайте себе си, не избягвайте погледа с аудиторията. Заставяйте се да гледате само в хората. И така действайте да закрепване на този много важен за всеки оратор навик.

Вижте още:

Как да направите вашата реч привлекателна?

8 начина да оживите всяка презентация