Всяко лято планирате времето, да се забавлявате, да плувате и да правите слънчеви бани. Като цяло да се отпуснете. Но ако наистина не се получи нищо от това, тогава лятото ви е преминало в борба с рутината. И всичко това, защото не ви стига времето.

Как да планирате времето, как да намерите време за всичко, което искате, разказва Steve McCull в книгата „От спешни към важни“.

Той предлага да гледаме на живота като на колекция от части от време, които можем да използваме както искаме. Ако готвим храна, значи това е важна задача, която ние можем да изпълним сега. Гладни сме, и да хапнем е единственото, което искаме.

Но това е рядкост, когато умишлено избираме както да правим въз основа на лични приоритети. В най-добрия случай, прекарваме няколко минути, за да планираме нещата, и ако ни провърви не забравяме за плана през деня. Обикновено избираме да правим на подсъзнателно ниво: спонтанно решаваме да пазаруваме, да поспим. Понякога отделяме време за решаване на проблем, например, търсене на работа.

Но независимо от избора, който правим, той има цена, подобна на тази на парите. Ако похарчим 5 лв. на обяд, тогава не можем да ги похарчим и за нещо друго. Така е и с времето. Ако изберем да тренираме, няма да имаме време за кино, четене или нещо друго.

Осъзнайте избора, който правите и станете господар на времето, започнете да планирате времето. Класификацията ще ви помогне. Всичко, което правим, е разделено на три категории:

  1. Навици. Нещата, за които харчим време, но не ги записваме, защото помним за тях: да си измием зъбите, да си проверим пощата. Ние сме правили това толкова много пъти, че действаме автоматично. И въпреки, че навиците не отнемат много време, те все пак го отнемат. Помислете, това работи за вас, или против вас? Какво правите ежедневно, но можете ли да правите по-добре? Ако всичко ви устройва, запишете колко време ви отнема.
  2. Списък със задачи. Задачите, които трябва да бъдат изпълнени, независимо от това дали е определен краен срок. Дори ако трябва да ги изпълните днес, те могат да се разпределят в течение на деня. Съставете списък със задачите, за да не пропуснете нещо и да се сетите в последната минута. Списъкът ще ви помогне да се справите навреме със задачите.
  3. Календар. В него пишем задачи с определено време. Лесно е да записвате. Посещението при лекар или съвещание напомнят за себе си сами, или имат срок. Личните цели обаче не са краен срок. Никой няма да попита: „Е, постигнахте ли това, което искахте?“. Тук е полезен календарът. Полезните навици и списъкът със задачи помагат да планирате времето и да го управлявате. Календарът не управлява толкова много, колко спестява време. Как? Когато поставяме събитие в календара, не назначаваме за това време и нещо друго. Ние съзнателно отдаваме на това събитие най-висок приоритет и защитаваме времето, което сме готови да му отделим. Защитете по същия начин и времето за изпълнение на целите – поставете ги в календара. Ако в календара няма цели, то те са само мечта, което може да не се изпълни.

Тези, които са сигурни, че да планирате времето предварително е безсмислено, да помислят за посещението при зъболекаря. Когато той ви предлага да отидете след месец, вие се съгласявате и отивате. Значи, вие защитавате това време. И ако се стараете заради зъбите, можете да се постараете и за останалото.

Не губете времето си, като се борите с рутината. Проследявайте навиците си, поддържайте списък с ежедневните си дейности и запазвайте място в календара за изпълнение на целите. Тогава животът ви ще напредва.

А ако не можете да се справите сами, на помощ ще ви дойде тренинга ,,Time Management”- ,, Планиране и управление на времето, поставяне на цели и мотивация за успех “