До известна степен всеки от нас е развил логическото мислене, това се изисква от обществото и начина му на живот. Но за по-добро разбиране на законите на реалността и възможността да се работи с тях, трябва да се мисли логично на по-високо ниво от обикновените хора.

Добре развитото логическо мислене помага да се постигне по-голям успех в работата, като се правят по-малко грешки в житейските ситуации.

Как можете да развиете логическото мислене? Мозъкът, като мускулите, трябва непрекъснато да бъде трениран. Има фалшив мит, че всички хора се раждат с умствените способности и не могат да станат по-умни или глупави от това, което се дава от природата. Това не е вярно – постоянно тренирайки своето мислене и памет, човек постоянно подобрява своите показатели, той може да се развива до края на дните си. Ето защо, редовното упражнение за ума и развитието на интелектуалните способности е един от най-важните помощници по пътя към самоусъвършенстване.

Забавлявайте се с полза

  1. Започнете с логически задачи за деца и възрастни – пъзели, упражнения „Намери 10 разлики“, пъзели за внимание и търсене на логически грешки. Те лесно могат да бъдат намерени в интернет.
  2. Играйте с приятели на игри за внимание и логика. В интернет има много такива игри, просто трябва да потърсите.
  3. Преминете тестовете за IQ. Трудно е да се каже колко вярно са тестовете в интернет, но все пак ще ви бъде от полза. В допълнение към проверката на IQ, има много други тестове за мислене и логика.

Занимавайте се със самообразование

  1. Изберете си някоя наука, близка до вас, но с която не сте се занимавали. Това може да бъде химия, физика или история – като ги изучавате, същевременно развивате способността да мислите логично.
  2. Изучавайте дедукция и индукция, както и формулите към тя. Когато ситуацията с вас изглежда объркваща, преведете я в задача и я решавайте.
  3. Учете се да спорите аргументирано. Когато следващият път ви се прииска да кажете „Защото аз така казах“, пробвайте вместо това да изложите своята позиция на опонента без излишни емоции с помощта на аргументи.
  4. Четете добри детективски романи. Те помагат да се тренира мозъка със своите сложни сюжети и в същото време ви развличат.
  5. Играйте шах. Това е мястото, където се развиват логическите способности. Опитвайки се да пресметне всички възможни движения на противника, човек развива способността да вижда причинно-следствени връзки.
  6. Научете се да вярвате на интуицията си. Странно е, нали? Но в действителност, интуицията е резултат от подсъзнателни умозаключения, когато човек сам не осъзнавайки, прави изводи от информация, предоставена от обкръжаващия свят. Обикновено изглежда така: „Винаги, когато имам това чувство, свършва зле.“ Ако обаче покопаем по-дълбоко, това е само спомен за минали преживявания, когато ситуациите са формализирани по подобен начин.

Способността да мислиш логично, да анализираш информацията и да правиш правилни преценки е неразделна част от работата на всеки успешен човек, това пряко засяга неговото благополучие. Ето защо, развивайки логическото мислене, правим преки инвестиции в нашето бъдеще, изпълнени с постижения. Но не забравяйте, че логиката може да бъде коварна – бъдете разумни и милостиви.

 

Вижте още:

Как правилно да формулирате мислите си?

Как точно и ясно да изразявате мислите си?