Разсеяността и невнимателността могат да съседстват с добрата памет. Обикновено те са свързани с липса на концентрация.

Don't Forget --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Как да се борим с разсеяността

Ако човек постоянно търси ключовете си, отива на съвещание без нужните документи, забравя да позвъни на колегата, той просто не може да се съсредоточи. И причините за разсеяността могат да бъдат няколко. Това е нарушение на съня, умора, недоволство от монотонната работа, или отвличащи фактори. Например, вие смятате да изключите котлона, защото яденето е готово, но ненадейно ви идват гости и вие забравяте за котлона. Понякога причина за разсеяността е неспособността да се съсредоточиш, концентрираш, навика да се отвличаш и да не обръщаш внимание на детайлите.

Ако сте разбрали, че всички проблеми са свързани с банална умора, дайте възможност на тялото да си отдъхне. Често да се преборим с разсеяността помага смяната на обстановката или дейността, намиране на ново хоби, посещение на ново място. Почетете книга или гледайте някой филм. Но понякога и това не помага, разсеяността става начин на живот, твърдо се закрепва във вашето ежедневие. Тогава ще ви помогнат следните съвети:

  • Направете малка пауза в работата, за да осъзнаете какво е направено и какво предстои да се направи. Преди началото на ново нещо, съставете мислен план, осъзнайте какво точно ще ви трябва за изпълнението.

  • Необходимо е да се съсредоточи върху това, което правите. Често забравянето е резултат от липса на концентрация. Човек може да прави едно нещо, но да мисли за друго.

  • Някои неща изискват малко време за изпълнение. Но ние продължаваме да ги отлагаме с дни и дори седмици. Подобно поведение засилва вашата разсеяност. Тези задачи трябва да се изпълняват незабавно, обикновено те не изискват голяма подготовка. Много по-лошо е, ако такива малки задачи се натрупат много, и за тяхното решение ще е нужно много повече време. Така вие точно може да забравите нещо важно.

  • Визуалните напомняния е ключът към избавяне от невнимателност. Вземете няколко предмета, които ви напомнят за задачите. Сложете ги близо до вас, така, че винаги да ви бъдат в полезрението. Те ще ви напомнят какво трябва да свършите.

  • Можете да използвате съзнателно асоциации. Измислете връзка между обстановката и задачата, предмета и важното задание. Веднага, след като се окажете в тази обстановка ще се сетите какво трябва да направите.

  • Опитайте се да не създавате изкуствени условия за разсейване на вниманието. Затрупаното бюро, не нужни канцеларски материали, излишни списания – всичко това отвлича вашето внимание. Това важи и за работния плот на компютъра. Картинки и фотографии, които сега не ви трябват могат да ви отвлекат от работата. Освен това, ако не можете веднага да намерите нужната папка , документ или програма за бърз достъп, тогава също ще бъдете изложени на разсейване и невнимание.

Спазването на тези правила е един чудесен начин да се отървете от разсеяността. Можете да спрете да забравяте за важните неща, да пропускате срещи и други мероприятия.

 

Вижте още:

Какво е емоционален интелект и как да го развием

Развитие на зрителната памет