Струва ви се трудно да плачете на сцената или в кадър, или смятате развитието на мимиката на лицето за неизпълнима задача? Предлагаме ви няколко техники с помощта на които ще можете напълно „естествено“ да пуснете сълзи или да плачете, например на снимачната площадка, или дори в бита без причина.

da -plachete- na- stsenata-1

  1. Най-добрите актьори могат реалистично да плачат още от първия дубъл, пропити в трагичен епизод, а на начинаещите актьори ще им бъде дадена възможността да запишат няколко дубъла, затова най-важното е да не се вълнувате, да се съсредоточите и абстрахирате от външния свят. Трябва да плачете в бита? Съветът е същия, репетирайте в домашни условия тази ситуация няколко пъти.

da- plachete- na -stsenata

  1. Действен способ за тези, които знаят техниката за развитие на емоциите на човека и като натура се отнасят към творческите персони, е да извлекат от паметта си нещо особено трогателно, до сълзи печално събитие от техния живот. Актьорите могат да драматизират момента, вживявайки се в ролята на героя, да бъдат съпричастни и да довършат с фантазия неговата съдба. Не се опитвайте веднага да изкарате от себе си сълзи. На актьорите помага именно тази техника. Много често при необходимост да предизвикат сълзи приемат такова изражение на лицето, което е максимално присъщо за плачещ човек. По този начин лицевите мускули в такава гримаса, „помнят“ физиологията на плача и на лицето действително се появяват сълзи. Нека да бъде видно, че вие се опитвате да сдържате сълзите си: те се търкалят към края на окото, но вие искате да ги спрете, затова ви издават треперещите устни, свитата брадичка.
  2. Можете да прибегнете до физиологичен метод. Гледайте, без да мигате известно време, или спрете погледа си в една точка: очите се опитват да се навлажнят, тъй като дълго време не мигате.
  3. Има и малки хитрости, такива като лук, поднесена към носа кърпичка с амоняк, ментолов балсам за устни под очите. Както виждате, да се научите да плачете е не само актьорско майсторство, но и житейски хитрости. Важното е да не прекалявате.
  4. Изкуствени сълзи могат да бъдат предизвикани и с помощта на капки за очи. Но трябва да помните, че реалистичните емоции са не само сълзи, но и отражение на емоциите на лицето, „жива мимика“.

Вижте още:

Как да развием артистичност?

Изучаваме емоциите.