Ако сте решили да практикувате като актьор и да участвате в театъра, трябва да сте наясно и с прослушванията. Погледнете местните вестници за изкуство и развлечения и намерете някакви бележки или информация за предстоящи прослушвания. Или просто позвънете в театъра и изяснете кога ще има такива.

„Не вярвам в добрите и лошите дни. Има дни, в които съм узнал малко, и дни, когато съм научил много.“

Ащън Къчър

kak-da-stana-aktyor

Може също така да потърсите и обяви в Интернет или да направите контакт с актьорска школа или университет, където могат да се провеждат открити публични прослушвания.

Ако въпреки всички усилия не се получи, можете да се опитате да работите зад кулисите като доброволец. Например, като помощник за подреждане на декори на сцената, или може да бъде нещо свързано с костюмите или с осветлението, във всички случаи това ще изглежда похвално във вашето резюме. Така, че продължавайте да действате.

Ако не можете да намерите роля в театър или снимки във филми, които са подходящи за вас, създайте ги сами. Купете, или вземете на заем камера и започнете да снимате ваше собствено видео. Започнете да снимате как играете епизод от ваш любим филм. След това минете към класически театрален монолог, който можете да намерите в Интернет или книги. След като направите няколко малки клипове, може да заснемете късометражен филм. Помолете ваши приятели да вземат участие във вашия филм заедно с вас, нека те и семейството ви да критикува вашите актьорски способности. Продължавайте да правите това и ще станете по-добър.

Актьорът Вин Дизел започва да се изявява на сцената когато е бил на седем години. Но след като пораснал, искал да се снима в киното. Проблема обаче бил в това, че той не получавал ролите, които искал. Така, че той е направил това, което е възможно за него в този момент. Вин Дизел режисирал и участвал в свой собствен филм. Режисьорът Стивън Спилбърг видял филма и го поканил да се снима във филма „Спасяването на редник Райън“. От този момент Вин Дизел се превърнал в герой в много екшън филми на Холивуд.

Следващата стъпка, която трябва да планирате като актьор е да създадете ваше актьорско резюме. С всеки нов проект вашето резюме ще става все по-голямо. И с всеки път, когато вие попълвате своето резюме, все по-лесно ще получавате роли. Колкото по-пълно и голямо е вашето резюме, толкова по-лесно ще намирате роли в киното. Когато вашето резюме е напълно запълнено с всички ваши работи, майсторство и талант, вие ще започнете да се издигате. Обадете се на рекламна агенция, (и не забравяйте да се свържете с лицето, което управлява и отговаря за прослушванията), минете прослушвания и се снимайте в тяхна реклама.

Очевидно е, че след безброй участия в пиеси и успешни изяви в реклами, може да се замислите за снимане на филми в големите градове.

Очевидно, най-добрия способ да получите опит и знания, за да станете добър актьор,  е да продължавате да се снимате до колкото това е възможно. Постоянно следете за прослушвания, гледайте във вестниците, в сайтовете различни бележки и т.н.

И ако работите упорито и усилено, при вас всичко ще се получи.

Вижте още:

Как да стана актьор (част 1)

Театърът – какво е това?