Как да станете актьор без да имате съответното образование, разбира се, ако имате нужния талант? Има много хора, които са талантливи, но не достатъчно настойчиви, и слагат „кръст“ на своята актьорска кариера, защото няма съответното образование.

Но осъзнаването на това, че искате да станете актьор, дори да нямате образованието, е достатъчно да превърнете своята мечта в реалност.

Kak- da- stanete -aktyor -1

Някои режисьори дори казват, че актьорите – теоретици са твърд материал в техните ръце. Вместо да се подчиняват като „пластилин“ в ръцете на режисьора, който ръководи творческия процес, те демонстрират своя характер и показват, че не по-зле от режисьора знаят и разбират превъплъщенията в актьорското майсторство и актьорската игра.

Представете си ситуация, в която четката, боите и платното в ръцете на художника се разбунтуват и започнат да твърдят, че разбират по-добре от него художествената композиция. Ето защо някои режисьори предпочитат актьори, които нямат образование, но имат таланта и оригиналността, с които лесно се работи.

Какво е нужно за да станете актьор?

  1. Талант. Именно той ще отвори всички врати и ще ви накара да повярвате във вас, въпреки липсата на диплома, както и други документи.
  2. Красива реч и правилна дикция, ако не искате да станете актьор с един типаж. В останалите случаи красивата реч е просто задължителна. Продуцентите инвестират много пари в киното с цел печалба, а актьорът, чиято реч е неясна никога не се харесва на зрителите. Ето защо няма да бъде излишно предварително да преминете курсове за правилна реч, преди да тръгнете да ставате актьор.
  3. Смелост пред обектива на камерата. Работата с камерата е основната част от работата на актьора в киното. Умението да слушате оператора, да не сте плах, когато всички прожектори се насочат към вас, работа със страха, емоциите, умението да се съсредоточавате и да се впревъплъщавате, да покажете своите чувства.
  4. Добра памет, която може да подобрите на занятия по актьорско майсторство. Актьорите трябва да учат голям обем текст, да помнят репликите на своите партньори, за да може своевременно да кажат своите. Постоянно да прави дубликати и да превърта лентата няма да иска нито един режисьор, освен ако не сте звезда от голям мащаб.

Наличието на тези и много други качества ще ви помогнат да станете актьор и без нужното образование. За да се случи това, обаче, трябва да работите усилено над дикцията, да се научите да работите с камерата и снимачния екип, да тренирате паметта си и да придобиете практически навици в рамките на студиото по актьорско майсторство.

Вижте още:

Професията актьор: плюсове и минуси

Как да стана фотогеничен?