Трябва ли да бъдете общителен човек? Общуването е важна част от живота на човек. И не просто важна, тя е необходима за здрава психика, професионално и личностно развитие.

obshtitelen-chovek-1

Ще ви разкажем как да станете общителен човек.

  1. Обогатявайте своята личност. За да можете да завържете и поддържате разговор, трябва да притежавате не само смелост или обаяние. Трябва да знаете какво сте способни да дадете на събеседника. Не трябва да започвате разговор, ако няма какво да разкажете, нямате знания, опит, интереси … За какво можете да говорите с празен и не интересен човек? Искате ли да бъдете интересен и общителен човек, тогава се заемете с натрупване на житейски опит. Четете, научавайте нови неща, пътешествайте, експериментирайте. Ако има за какво да говорите, повод за общуване винаги ще се намери.
  2. Търсете общи неща. Общуването се нарича така, защото е основано на общи интереси. Представете си две момичета: и двете са весели, умни и обаятелни, но едната се занимава с програмиране, а втората работи в модната индустрия. Те трудно ще намерят повод за общуване. Но ако и двете имат мини пинчер, темата за разговор вече е на лице. Най-лесно ще намерите контакти сред единомишленици в работата или в развлеченията.
  3. Не бъдете натрапчиви! Колкото и да е странно, но понякога да станеш общителен пречи не скромността и стеснителността, а обратното, нетактичността и не разбирането кога трябва да спреш. Осъзнавайки, че общуването затихва още след първия разговор, трябва да поработите над вежливостта и тактичността, да се научите навреме да пускате събеседника. Понякога зад нетактичността се крие излишна стеснителност, дори натрапчивите хора стават такива от самота. Но важното е разбирането, че човек ще се съгласи да общува с вас втори път само ако знае, че има възможността сам да прекрати разговора, а не да чака до сутринта докато събеседника му де наговори.
  4. Не се поддавайте на острата потребност от общуване. Има случаи, когато на човек му е самотно и търси с кого да общува. В такива случаи хората често допускат една и съща грешка, демонстрират необходимостта да поговорят с някой. Такива действия не привличат събеседници, а обратното – плашат ги. В тях веднага се включва подозрителността, защо той няма приятели? Може би е мошеник? Или маниак? Как да станете общителен в подобна ситуация? Трябва да блъфирате. Дори когато самотата разяжда душата, вие трябва да сте в състояние да запазите собственото достойнство и да изграждате партньорство на равни начала.
  5. Научете се да слушате. На човек му е интересно да общува когато отделят внимание на неговата личност, а най-добрия начин да направите това е да слушате. Но не минавайте в крайност, общуването трябва да бъде равноправно. Не се превръщайте в радио, но и не позволявайте и на събеседника да говори през цялото време. Трябва да се поддържа баланс, за да може всеки да се изкаже.
  6. Повече полезни навици и по-малко глупави. Можете да прочетете всички книги, да пропътувате целия свят, да сте много интересен събеседник, но все едно хората ще ви подминават, ако миришете на пот, или си гризете ноктите. Това не само убива желанието за контакт, но и демонстрира неуважение към тях.
  7. Ценете себе си и се приемайте с любов. Прекомерната стеснителност и скромност – това е симптом на комплекс за малоценност и липса на любов към себе си. Човек стои свит в ъгъла и се страхува да си отвори устата, за да не каже някоя глупост. За да имате нови и интересни приятели, ще се наложи да минете един сложен и не лек път за изцеление на душата. Ние можем да мислим, да обичаме, да създаваме произведения на изкуствата, да сторим великолепни сгради. Дори само това е достатъчно, за да се отнасяме с уважение към себе си.

Както виждате не ви съветваме да престъпвате своя страх и да заговаряте непознати на улицата. Не трябва да се заставяте да правите това, от което се страхувате – това е насилие над психиката. Такива „тренировки“ заличават симптомите, но не решават проблема.

За да станете открит, общителен човек, трябва да притежавате стойност в собствените си очи, постоянно да се развивате и да търсите нови впечатления.

Вижте още:

Логичност, точност и богатство на речта – Ораторско майсторство

Как речта влияе на съдбата?