Всеки речников запас е активен и пасивен. Активният речников запас са тези думи, които ние използваме ежедневно, и точно знаем в какъв аспект можем да ги използваме.

Хора от различни професии, принадлежащи към различни слоеве на обществото, имат различна лексика. Ако промените някои от условията, например промяна на вида на дейност, вие ще научите някои нови думи и понятия, и ще започнете активно да ги използвате, а думите в постоянна употреба, от които вече нямате необходимост, ще преминат към пасивния запас.

rechnikov- zapas

В пасивният речников запас винаги има няколко пъти повече думи, отколкото в активния.

Методи за обогатяване на речников запас

Има няколко основни методи за обогатяване на речниковия запас и е препоръчително да ги използвате комплексно.

За да започнете, направете списък на думи и фрази, които най-често използвате, много пъти на ден, автоматично, без да се замисляте. Вземете речник и срещу всяка дума напишете синоними. Изобилието от синоними си струва да се използва за да разнообразите речта си. Старайте се да използвате синонимите всеки ден, в стандартни ситуации на общуване, вместо обичайните изрази и така те бързо ще станат част от вашия активен речник. Подбирайте синоними не само към обичайните, но и към новите думи, така по-лесно ще ги запомните.

Четете повече, намирайте време за това. Избирайте необичайни за вас книги. Те ще станат за вас източник на попълване на вашия речников запас – нови термини, неочаквани обрати, всичко това може и трябва да приемете. Места, които искате да запомните по-добре и след това да използвате, препрочитайте на глас.

Друг начин за обогатяване на речниковия запас е преразказ на научно-популярни статии или части от художествено произведение. Полезно е не само да четете и преразказвате, но и да научавате наизуст най-различен материал – стихове, проза и т.н.

На новите за вас думи и понятия трябва да записвате значението отделно, да намирате все по-устойчиви изрази с тяхно участие, да видите в какъв контекст те обикновено се използват. Въведете новите думи в активната лексика, използвайте ги в общуването с приятели, близки и колеги.

Работата със самия речник може да бъде една от техниките за разширяване на речниковия запас.

Ако имате проблем със запаметяването на нови термини, използвайте метода със „записки“. Вземете блокче лепящи листчета, на едната страна запишете термина или думата, а на другата значението. Разлепете листчетата из целия си дом. Така постоянно ще се сблъсквате със „сложни“ думи и ще ви бъде по-лесно да ги запомните, да свикнете с тях и да ги включите в  речниковия запас.

Както виждате методите за увеличаване на вашия речников запас са много, използвайте ги комплексно и така по-бързо ще постигнете своята цел.

Вижте още:

Как да говорим интересно?

Как да се научите да говорите добре?