Умението точно и ясно да изразявате мислите си, вярно и без излишни подробности да предавате същността на някаква идея е полезно в много ситуации. И ако в личния живот липсата на такива умения, често води до някой забавен инцидент, по време на работа, това може да доведе до сериозни конфликти.

Kak- tochno- i- yasno- da- izrazyavate- mislite -si-1

Неясно формулираната задача, неправилно предадената информация предизвиква един вид „верижна реакция“, в резултат на което се губи част от работното време и се създава напрежение в екипа. Ето защо, ако искате да успеете в живота, трябва да се научите много ясно да изразявате мислите си към другите.

Кога човек не може ясно да формулира своята мисъл?

Ако човек не владее добре темата, той „плува“ в нея

Как да решите този проблем? Детайлно разработете всички въпроси, касаещи вашата професионална сфера или предмета на изучаване, не се притеснявайте да се консултирате с колеги или преподаватели.

Няма нищо лошо в слабата информираност в началната фаза на работа или обучение. По-лошо е, ако заради липсата на необходимите знания не можете да прогресирате, да се научите качествено да общувате и взаимодействат с колектив. Струва си да се заемете с изучаване на логиката. Ще се научите свързано и последователно да изразявате мислите си, да правите кратки и сбити заключения. Ще започнете по-дълбоко да разбирате материала. Старайте се да изразявате мислите си по възможност кратко, без да изпускате същността на въпроса, но да избягвате изобилието от детайли и данни, в които може да „потъне“ смисъла на вашето съобщение.

Ако на човек му пречи страх и плахост

На много хора е позната ситуацията, която често възниква на изпит: всички въпроси са научени, но пред изпитващия цялата информация „излита“ от главата, студента онемява и не може да даде свързан отговор. Ако за да излагате своите мисли точно и ясно ви пречи вълнението и страха, си струва да поработите над развитието на навика за публично говорене. В кръг от приятели и служители вие сте по-красноречив, отколкото с непознати или хора, от които сте ви отделя определена социална дистанция? Тогава започнете да тренирате своето ораторско майсторство с близките. Постепенно разширявайте полето на експерименти, като включвате в него непознати хора, които нямат никакво влияние върху вашия живот, и сигурно никога повече няма да ги срещнете.

Вие вече достатъчно ясно и красиво изразявате своите мисли в разговор с продавач-консултант на козметика или случаен спътник? Дойде време да тествате своите комуникативни навици на колегите и управителя на фирмата.

Ако човек не управлява добре своята реч

Хората могат да ви разберат погрешно поради лошата дикция, дори въобще да не сте смутени и прекрасно да владеете въпроса. Има комплекс специални упражнения за тренировка на дикцията. Те започват с артикулационна гимнастика, целта на която е да се научите съзнателно да контролирате тези или други мускулни групи на речевия апарат. След това се преминава към произнасяне на гласни и съгласни звукове, и техните комбинации.

За трениране на дикцията на финални етапи е добре да се използват скоропоговорки. Може да ги записвате на диктофон и след това да се слушате. Но за да имате успех, трябва да работите много и постоянно. Успех!