Всяко лято ние планираме да се веселим, да се къпем и печем на слънце. Но ако от всичко това нищо не се случи, значи лятото си е отишло в борба с рутината. Това е, защото не е имало време.

kontrol-nad-vremeto

Kонтрол над времето

Как да намерим време за всичко, което искаме, разказва Steve Makkletchi в книгата „От спешното към важното“.

Той предлага да погледнем на времето като на колекция от парчета време, които можем да използваме както искаме. Тогава всеки период от време става единствено важен. Ако приготвяме храна, значи това е най-важното, което можем да направим сега. Гладни сме и да хапнем, това е единственото, което искаме. Но това е рядко, когато ние съзнателно избираме занимания, въз основа на лични приоритети. В най-добрия случай губим няколко минути, за да планираме и ако ни провърви, не забравяме за плановете през деня. Обикновено ние избираме занимание на ниво подсъзнание: спонтанно решаваме да отидем на покупки, да поспим. Понякога отделяме време за решаване на проблем, например, търсене на работа.

Но какъвто и избор да направим, той си има цена, аналогична на парите. Ако сме похарчили 20 лева за обяд, ние не можем да ги похарчим и за нещо друго. Така и е с времето. Ако изберем да тренираме, времето за кино, четене или чистене, вече няма да ни стига. Осъзнайте избора, който правите и станете господар на времето. За това ще ви помогне класификацията. Всичко, което правим, се дели на три категории:

  1. Навици. Нещата, за които губим време, но не ги записваме, защото ги помним: да си измием зъбите, да си проверим електронната поща….Ние сме го правили толкова пъти, че действаме автоматично. И въпреки, че навиците не отнемат много време, те все пак го заемат. Помислете, това работи против вас или за вас? Какво правите ежедневно, но можете да го правите по-добре? Ако всичко ви устройва, запишете колко време ви отнема.

  2. Списък на задачи. Задачите, които предстои да изпълните, независимо от това, имат ли срок. Дори ако трябва да ги свършите днес, задачите могат да се разпределят в продължение на деня, точно време не се определя. Съставете списък на нещата за да не пропуснете нещо и да се сетите в последния момент. Списъкът ще ви помогне да се справите с делата по-рано.

  3. Календар. В него ние записваме задачите с конкретно време. Записва се лесно. Да отидете на лекар или работно съвещание напомнят сами за себе си. Въпреки това, няма краен срок на личните цели. Никой няма да попита: „Как постигна това, което искаше?“. Тук ще бъде удобен календара. Полезните навици и списъка с делата ще помогнат да управлявате времето. Календара не само управлява, но и спасява времето. Как? Когато отбелязваме в календара събитие, не определяме часове, или още нещо. Ние съзнателно отдаваме на събитието висш приоритет и защитаваме времето, което сме готови да похарчим за него. Защитете по този начин и времето, което сте готови да платите за изпълнение на целта – запишете я в календара. Ако целта липсва в календара, тя е само едно желание, мечта, която заплашва да не бъде изпълнена. Но ако я има, ще имате време да я осъществите.

 

Тези, които са уверени, че да се планира предварително е безсмислено, замислете се за визитата при зъболекар. Когато той ви предлага да дойдете след три дни, вие се съгласявате с него. Значи, защитавате неговото време. И ако се стараете заради зъбите си, можете да ги направите и за всичко останало.

Не си губете времето за борба с рутината. Следете навиците си, водете си списък с ежедневните  дела и запазете място в календара за изпълнение на целите. Тогава живота ви ще движи.

 

Вижте още:

Как да развием чувство за хумор

Творческа пауза