Хората помнят това, което е било казано последно. Презентацията много зависи от това, как ще я завършите. Ето защо, по някакъв начин края – това е началото на вашата презентация.

prezentacia-1

Краят на всяка презентация – това е началото!

Ораторите често влагат цялата си сила и енергия в началото на презентацията, затова губят контакт с аудиторията в края.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запалите искрата в края на презентацията:

Първо, фокусирайте се на целите на вашата презентация. Подтиквате ли аудиторията към действие? Помагате ли на вашата аудитория да разбере? Опитвате ли се да промените гледната точка на аудиторията по повод на някой въпрос? Целта ще определи това, как ще завършите презентацията. Някои презентатори пропускат това, заключителната част на тяхната презентация не съответства на техните цели, затова аудиторията напуска залата.

Ако вашата цел е да подтикнете аудиторията към действие, тогава в заключение на вашата презентация вие трябва да отговорите на въпроса: „Към какво искам да подтикна своята аудитория?“. Какви действия очаквате от хората в края на презентацията? Заключението трябва да съобщава действието, което трябва да бъде извършено. Например, ако направи презентация по кръводаряване и вашата цел е да разберете точното време и място, където трябва да се направи събирането на кръв, в края на презентацията вие можете да попитате аудиторията: „Вдигнете ръце, ако смятате да отидете да дарите кръв следващият понеделник. „ Ако вашата цел е просто да развлечете аудиторията, трябва да завършите презентацията с нещо весело или смешно.

Вторият начин за подобряване на заключителната част на презентацията е да направите обобщение. В допълнение на това, което ви трябва, аудиторията трябва да запомни основните моменти на вашето съобщение. Трябва да измислите фраза, която да свърже вашето съобщение с обобщението. Т.е. вие изразявате някаква дълбока идея, която заставя вашата аудитория да се замисли над основната тема на вашата реч. Тази фраза ще увеличи вероятността аудиторията да запомни това, което сте казали.

В зависимост от темата на вашата реч, трябва изберете съответстваща фраза. Например, ако говорите за ползата от подготовката и практиката, можете да използвате фразата на Бил Брадли „Когато не практикувате, помнете, че в това време някой практикува…. и когато се срещнете с него, той ще спечели!”. Или ако вашата презентация е за развитието на езиковите навици, можете да завършите с фразата на Марк Твен „ Разликата между правилната и почти правилната дума е разликата между светкавица и светулка.”

Третият начин да се подобри представянето на края е да се разбере механиката на заключението. Заключението трябва да бъде кратко. Не започвайте заключението, ако имате още 10 мин., за да разкажете материала. Не казвайте „в заключение…..“, ако все още не смятате да завършите презентацията.

Кажете заключението без да го четете. В края на презентацията гледайте аудиторията, не поглеждайте конспектите си, тъй като това ще ви отвлече от думите. Заключението трябва да повдигне емоционалното ниво на връзката с вашата аудитория.

 

Вижте още:

8 начина да оживите всяка презентация

10 съставни на успешната презентация