Да имате приятен глас е нещо необходимо. Ако по време на важни преговори или презентации често чувате „Повторете, моля“, „Какво, не ви разбрах“ – или изведнъж започнете да хриптите, заекавате, сумтите и молите за чаша вода, няма да ви попречи да преминете няколко прости стъпки.

priqten glas

Как да направим своя глас приятен?

Стъпка 1 .Лекувайте се и пак се лекувайте!

Не е достатъчно да се избавите от простуда, ларингит и други напасти, свързани непосредствено с гърлото. Гласът е нещо коварно и на него му влияят абсолютно всички болести, с изключение, може би, след родилната треска.

Проблемите на храносмилателната система водят до недостатъчна хидратация на гласните струни, поради което възникват болки в гърлото и кашлица.

Проблемите със сърдечно-съдовата система намаляват подвижността на диафрагмата – има гласова умора и болка в областта на ларинкса.

Заболяванията на дихателната система правят треперещ глас и причиняват недостиг на въздух.

Изкривяването на гръбначния стълб пречи на правилното дишане и причинява пресипналост.

Психичните разстройства правят гласът напрегнат, твърде ( или недостатъчно) емоционален и го лишават от палитрата на тембъра.

Психологическа сдържаност и потискане на емоциите пречат на ясната артикулация.

Стъпка 2. За да имате приятен глас, трябва да се храните правилно

Отказът от люто, солено, мазно, твърде студено и твърде горещо, може би ще ви направи звездата на караоке, но би ви лишило много други светски удоволствия. Затова ще си поставяме достижими цели: дневния хранителен режим би било добре да включва храни, които съдържат витамини B и C (зеле, портокали, спанак, черен дроб, яйца, ориз), както и в деня преди важна реч, не е желателно да не се ядат ядки, семена и домати.

Стъпка 3. Научете се да крещите и ще имате приятен глас

Без този полезен навик няма да минете. И най-важното е да не се сдържате. Ако сте започнали да крещите, правете го както трябва, от душа и колкото сила имате. Само такова вдъхновено крещене нормализира налягането на гласовите връзки, а това означава, че риска да прегракнете е много по-малък от интелигентното крещене. В допълнение, той също е добра превенция на психичните разстройства (вижте Стъпка №1).

Стъпка 4. Не пушете, за да имате приятен глас

Тук, както и с храненето всичко лежи на вашата съвест ( и гласови връзки). От една страна, Министерството на здравеопазването предупреждава, че тютюнопушенето вреди на гласа, от друга Франк Синатра и Джон Ленън са пушили като комини, и не са се замисляли как да направят своя глас по-приятен. И още една приятна новост: алкохола не влияе на гласа, само на това, какво говорим.

Стъпка 5. Правилното дишане ще помогне за красив  и приятен глас.

Ако сте здрави, не пушите и не ядете всякакви боклуци, а гласът ви все едно не може да се определи на кого иска да прилича – на да Витас, или Луис Армстронг, време е да поработите над дишането. Методиките и гимнастиките сега са много, но може да се започне с това:

  • Поемете дълбоко въздух и издишайте рязко, сякаш духате свещ. След това духнете три свещи с три кратки издишвания, след това с пет свещи. Две седмици тренировка и ще можете с лекота да духате свещи.

  • Направете 4-5- шумни и дълги вдишвания, сякаш пред вас е любимия ви парфюм и толкова вдишвания с устата.

  • Представете си, че пътувате в асансьор и обявяват етажите: колкото по-високо, толкова с по-висок глас и обратното.

Стъпка 6. За приятен глас работете над артикулацията

Добрата артикулация е нужна, за да не поглъщате думи, а да говорите ясно и  разбираемо във всяка ситуация: от работни преговори до обяснение на бармана, точно какъв коктейл искате. Упражненията най-добре да изпълнявате пред огледало, за да може да контролирате лицевите мускули:

  • Представете си езика като валяк за боядисване. Боядисайте с него небцето толкова внимателно, като отличен художник.

  • Представете си, че сте кон ( това упражнение е също и за въображението) и сумтете малко. Зъбите са затворени, устните са спокойно отпуснати и през тях преминава въздух с характерното „Фрррр!“.

  • Издърпайте устните напред и леко навън и, без да движите главата, нарисувайте картини – една ябълка или ананас.

Вижте още:

Развитие на дикцията

Хигиена и профилактика на гласа


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения