Как да направим нашата презентация привлекателна? Известните хора във всяка област знаят какво правят, защо и как.

prezentacia (2)

Те постигат резултати чрез прилагане на доказани методи за решаване на всеки проблем. Един от ключовите фактори, които отличават ефективните професионалисти, които постигат резултати, е познаването на процеса. Проверената система от професионалисти за осъществяване на проект е приложима и за създаване на презентация.

 Тези шест стъпки могат да ви помогнат да разработите проверената система за провеждане на презентация:

  1. План. Задайте си въпроса: „Какво искам да получа от тази презентация? Как мога да го направя по най-добрият начин?“. Определете аудиторията, оценете нейните интереси.

  2. Организация. Тя развива основата, скелета на презентацията. Тук вие определяте основните идеи, подреждате ги в ясен, лаконичен и убедителен ред.

  3. Поддръжка. Това „добавя плът“ към скелета на вашата презентация. Разработва се материал за илюстрация и уточняване на изложените позиции. Нагледните пособия способстват за по-ефективно представяне.

  4. Излизане на подиума. Лицето, представящо презентацията, проверява оборудването и разписанието, тества необходимите детайли ( например, рекламирания продукт).

  5. Предаване на информацията. Време е за показване! Лицето, представящо презентацията, получава възможност да предаде информация, идеи и предложения. Аудиторията може да зададе приятелски или провокиращи въпроси за уточняване на информацията, разрешаване на неясноти и оценка на правдивостта на оратора.

  6. Приключване. Когато информацията е предадена, това не е всичко. Сега идва времето за равносметка, определяне на грешките и прилагане на натрупания опит за подобряване на бъдещи презентации.

 

 Вижте още:

10 съставни на успешната презентация

Пет способа за подобряване на вашите презентационни умения

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения