1. Говорете с „душата“ си. Вярвайте в това, което говорите, или въобще не говорете. Говорете за основните вярвания на живота, за истината, в която вие вярвате с цялото си сърце.

privlekatelna-rech-1

2. Напишете 2-3 специфични цели на вашата реч. Попитайте се „Какви действия очаквате от аудиторията след приключване на речта?“. Искате ли да промените мнението на аудиторията? Или искате да ги подтикнете към действия?

3. Когато изнасяте речта си, убедете се, че хората искат да чуят това, което смятате да им кажете. Вие трябва да разбирате това толкова добре, че да можете да го обясните. Т.е. не трябва да четете. Може да четете само водещите предложения, които ще доведат до някаква нова идея на вашата презентация.

4. Присъствайте. Създайте връзка с вашата аудитория в първите 60 сек., а след това контактувайте с нея през цялата реч. След като сте установили връзка, можете да направите вашите коментари.

5. Опознайте своята аудитория. Разберете кой ще присъства на вашата презентация, какво очакват те от вас. Кой присъства: мъже или жени? Каква е темата на събранието или конференцията? Каква е целта на присъстващите? Разкажете на аудиторията не само това, което тя иска да чуе, но и това, от което има нужда.

6. Предварително проверете помещението, където ще изнасяте реч. Най-лошото нещо, което може да се случи е много ярката светлина, която ще пречи за поддържане на зрителен контакт с аудиторията. Повярвайте, по-добре на по-тъмно, отколкото на ослепителна светлина. Като оратор е важно да виждате лицата на зрителите.

7. Имате ли някаква техника? Говорете колкото се може по-естествено. Говорете, сякаш сте на гости в някой. Говорете конкретно с хората, не гледайте в страни. Ако ще държите реч пред повече хора, погледнете първо един човек, след това друг и т.н. Но, действително ги гледайте.

8. Не използвайте паузи и междуметия, като например „Мммм …“ или „Е …“, „Хм …“, защото те говорят за вашата несигурност. Практика, практика и още веднъж практика!

9. Лични истории. Споделете истории от личния си живот с публиката. Вие не трябва да сте гениални, просто споделете история, за да предизвикате доверие към себе си. Използвайте хумор, ако е възможно.

10. Завършване на речта. Разработете план на действие. Какво очаквате от аудиторията след презентацията? Обиколете залата и помолете слушателите да споделят каква са научили. Попитайте ги за идея, която могат да приложат още сега. На забравяйте да обобщите своята реч.

 

Вижте още:

Как да разположим участниците в залата?

Как да останем енергичен оратор по време на публично изказване