Преди да решите да посещавате курсове по актьорско майсторство, трябва да сте на ясно с всички плюсове и минуси на професията актьор. Много подрастващи, които искат да станат актьори, смятат че това е много лесна професия, която не изисква определени умствени и физически усилия, а носи само слава и известност, но това съвсем не е така.

Profesiyata -aktyor- plyusove- i- minusi

Запознайте се с плюсовете и минусите на тази професия и чак тогава решете дали тя е за вас.

Плюсове на професията актьор

  1. На първо място, това е една много интересна професия. Ако станете актьор, вие ще бъдете постоянно в кръга на творчески хора, всеки от които е уникална и неповторима личност. Театърът и киното са изключителен и завладяващ свят.
  2. Ако станете добър актьор, може да завоювате славата и любовта на народа. Ще ви познават на улицата. Ще имате собствени поклонници и може дори фен клуб.
  3. Ако работите като актьор ще можете да видите нови страни. Театрите често пътуват на турнета в други страни и градове. Ако планирате да станете артист в киното, това също е много интересна професия. Много от филмите също се снимат в други страни.
  4. Само в професията актьор всичко е възможно. Ще можете да бъдете в най-различни роли, в това число на разбойници и бандити. И за това никой няма да ви накаже. Така ще можете да се изпробвате в различни професии и ролите на хора с различни характери. На сцената можете да бъдете смешен и глупав човек, и никой няма да си помисли нищо лошо за вас. Например, ако сте мъж, може да се наложи да изиграете женска роля на сцената. А това е забавен и познавателен опит.
  5. Професията актьор е една от най-социално значимите. От сцената на театъра вие можете да внушите на зрителя своите възгледи за живота, философската си позиция.

Минуси на професията актьор

  1. На първо място, професията актьор често е свързана с риск от физическо нараняване. Актьорите в театъра и в киното изпълняват най-невероятните каскади. Понякога това се прави от каскадьори, но само в случаите, когато има по-голям риск.
  2. На второ място, професията актьор е не само професия, но и начин на живот на човека. Артистите са напълно посветени на изкуството и творчеството. Доста от актьорите нямат достатъчно свободно време, което биха могли да посветят на личния си живот, на своето семейство. Ето защо често чуваме от медиите за проваления брак на някои актьори. А някои дори въобще не се женят.
  3. Ставайки актьор, вие трябва да се настроите на това, че на вашия творчески път няма да ви чакат само слава и успех, но и черни дупки, свързани със затишие в кариерата и популярността. За да се избегнете това, трябва постоянно да работите усилено върху себе си, върху таланта си. Трябва постоянно да научавате нещо ново. Например, да посещавате курсове за развитие на креативността. Само така ще можете да бъдете винаги на модната вълна в числото на най-популярните изпълнители в професията актьор.

 

Вижте още:

Роли, които трябва да изиграете, за да бъдете креативни

Как да развием артистичност?