Съществуват много методи и способи, помагащи за тъностите и нюансите, но няма да ги излагаме сега, защото това по-скоро е материал за книга. 

 publichna-iziava

Импровизира добре този, който е добре подготвен…

Съществуват много методи и способи, помагащи за тъностите и нюансите, но няма да ги излагаме сега, защото това по-скоро е материал за книга. Вместо това ще опишем един универсален алгоритъм с помощта на който вие със сигурност ще можете да се подготвите за изказването. Трябва да знаете, че всякакви техники и способи са само 10% от вашия успех, останалите 90% е подготовката. Подготовката не е само подготовката по темата на изказването, но и набор от другите съставляващи. Ще започнем с най-важното.

 

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕЛТА

Първото, което трябва да осъзнаем, това са нашите цели, тяхното постигане е индикатор за успешността на нашата изява.  Да постигнеш много аплодисменти, да се харесаш, да направиш впечатление, не е цел, а приятен бонус. За да се определи правилно целта, е необходимо да се отговори на един въпрос: какво трябва да направят слушателите след изявата ми?

 

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА АУДИТОРИЯТА

Очевидно е,че една и съща информация може да бъде поднесена по различни начини. Вашият език, включвайки речевите обрати, специалната техника и сленг, поведението на сцената, шегите и облеклото – всичко това трябва да бъде избрано според аудиторията. За целта отговаряме на въпросите:

 • Кой ще бъде в залата, що за хора са това, колко хора ще има?
 • Какво работят, какво ги обединява?
 • Какво е тяхното ниво на образование?
 • Каква е средната възраст на аудиторията?
 • С какво се занимават извън работата?
 • Какъв е средния им доход?
 • Какво е семейното положение на болшинството?
 • Какви са техните политически пристрастия?

Възможно е за вашето изказване да не е важно техните политически пристрастия или хоби, но както показва практиката, по-доброто познаване на публиката никога не е излишно. След като изясним пред кого и с каква цел ще говорим, можем да преминем към самата реч.

 

НЕ ГОТВЕТЕ РЕЧТА ПИСМЕНО

Чували ли сте поне един говорител «с бележки», който е интересно да слушаш? Писмената и устна реч са два принципно различни способа за комуникация, дори да научиш текста наизуст ще бъде скучно и постно. Подготовката на изказването е на първо място мислителен процес, който се съпровожда с водене на бележки и репетиции. Ще ви предложим следната формула:

 1. Попълване на багажа знания. Дори да сте експерт в областта, за която говорите, дори да сте говорили по нея миналата седмица, отново трябва да допълните своите знания.
 2. Произнасяме речта без тезиси, без написан текст, напълно импровизирано. Правим го пред огледалото или пред въображаема аудитория. Задължително на глас, задължително с диктофон  или видеокамера. Нашата задача е да говорим до края без прекъсване, почивки и самобичуване.
 3. Прослушваме се първи път, записваме важните мисли. Всяка мисъл на отделно листче.
 4. Прослушваме се втори път, записваме недостатъците: думи-паразити, логически грешки, непоследователност и др.
 5. Още веднъж произнасяме речта, отстраняваме грешките, анализираме по описания по-горе принцип. Повтаряме не по-малко от три пъти речта. Колкото по-често, толкова по-добре.
 6. В един момент, сме натрупали излишно количество материал ( бележки на разноцветни хартийки).
 7. Оставяме най-интересното и важно, другото оставяме за запас.
 8. Организираме няколко контролни изпълнения, може да го направим пред приятели или роднини.
 9. Обратна връзка. Помолете да ви зададат някои въпроси по темата. Въпросите си ги записваме, след това дописваме към тях още минимум 5-10 въпроса, които би могла да зададе аудиторията. Готвим отговори за тях.
 10. Ден преди изказването не репетирайте по никакъв  начин и се отпуснете, защото вие започнахте да се готвите навреме.

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения

До известна степен всеки от нас е развил логическото мислене, това се изисква от обществото и начина му на живот. Но за по-добро разбиране на законите на реалността и възможността да се работи с тях, трябва да се мисли логично на по-високо ниво от обикновените хора.

Continue reading

Всяко лято планирате времето, да се забавлявате, да плувате и да правите слънчеви бани. Като цяло да се отпуснете. Но ако наистина не се получи нищо от това, тогава лятото ви е преминало в борба с рутината. И всичко това, защото не ви стига времето.

Continue reading

Еристика, или как да излезем победители от спора. Всеки от нас е участвал в най-различни спорове и дискусии, така че общите принципи на водене на спора са ни известни без всякаква теория. Спорът е сблъсък на интереси, позиции, в хода, на които всяка от страните аргументирано отстоява становище по обсъждания проблем и се стреми да обори аргументите на другата страна.

Continue reading

В съвременния свят на технически постижения, където всяка информация може лесно да бъде намерена в интернет, умението да общуваш става все по-ценен навик. Развитите комуникативни навици помагат успешно да се продават продукти, да се преговаря, да се говори пред публика, да разбираш събеседника и да бъдеш разбиран.

Continue reading

Ако се замислим, има много сфери, в които може да се наложи актьорско майсторство за живота. Освен това, интереса към актьорското майсторство за сцената и живота има не само сред специалистите и тези, които желаят да се запишат в театрален колеж.

Continue reading

Много бизнесмени се интересуват от това, как да подобрят своята разговорна реч, тъй като това е важно за водене на преговори, ефективно сътрудничество с клиенти и партньори. Разговорната реч играе не малка роля и за саморазвитието.

Continue reading

Струва ви се трудно да плачете на сцената или в кадър, или смятате развитието на мимиката на лицето за неизпълнима задача? Предлагаме ви няколко техники с помощта на които ще можете напълно „естествено“ да пуснете сълзи или да плачете, например на снимачната площадка, или дори в бита без причина.

Continue reading