Всички искат да бъдат креативни и да гледат на света творчески. Не просто да имаш странни, причудливи идеи, но и да въплътиш необикновените неща в живота.

Rolite- koito- tryabva -da- izigraete-1

За тази цел трябва да изиграете четири различни роли, всяка от които ще ви позволи да бъдете многостранен човек и да създавате същите идеи.

Всяка една от тези роли изисква различна игра на героите, с уникален начин на мислене и умения. Представяме ви четирите роли:

  1. Изследовател

Идеите не идват от нищото. За да се подготви почвата за появата им, трябва да се събере всичко: факти, концепции, опит, знания и емоции – това е, от което се състоят от всички идеи. За да се съберат всичките тези материали, трябва да се провеждат непрекъснати изследвания и това трябва да бъде вашия начин на живот.

Изследователят е винаги в търсене на нещо ново. Той е постоянно любопитен и никога не се ограничава с една област. За да имате нови идеи, трябва да съединявате точки. Преди всичко ще ви трябват много такива точки, за да има какво да съединявате – вие трябва да имате гориво за генериране на нови идеи.

Как да развиете ролята на изследовател:

 Бъдете любопитни и бдителни. Изследвайте неизвестни области. Бъдете като дете, обръщайте внимание на обкръжаващия свят, възприемайте всичко ново. Преоткрийте в себе си това чувство.

Потърсете колкото се може повече входящи данни. Четете различни книги, пътешествайте по места, където никога не сте ходили, пробвайте нова храна. Трябва да съберете възможно повече материали и впечатления.

Общувайте с различни хора. Запознайте се с други гледни точки.

  1. Художник

Художникът винаги има идеи. Той взема материали, които е намерил изследователя и ги комбинира, така че да се получи нещо ново.

Когато хората казват, че човек е креативен, те имат пред вид него в ролята на художник. Той получава идеята, опитвайки различни комбинации от познати неща. Използвайки различни подходи, той преобръща вещите с краката нагоре, търси най-необичайни ситуации без да обръща внимание на това как хората ще реагират на това, което той прави.

Как да развиете в себе си ролята на художник:

Тренирайте своите мускули за създаване на идеи. Записвайте всяка идея веднага щом ви дойде на ум. Това стимулира и поощрява мозъка да създава и други идеи. Използвайте най-разнообразни техники.

Играйте! Ние всички знаем, че най-добрият начин да се научи нещо ново е да го превърнем в игра. Не приемайте проблемите близо до сърцето. Забавлявайте се, отнасяйте се към проблемите като към игра.

Използвайте своето въображение. Не се страхувайте да пускате въображението си на далечно плаване. Питайте себе си „Какво, ако….“ и си позволявайте да отидете много далеч.

  1. Съдия

Съдията работи в режим на критик, оценител, произнася присъди. Неговата работа е да анализира работата на художника и да оцени дали неговата идея има смисъл в реалния живот.

Той оценява до колко е изпълнима тази идея.  Няма значение художника колко харесва своята идея, съдията търси контрааргументи, проверява доказателства и приема твърди решения. Обединявайки своя нюх и аналитичните инструменти, съдията трябва да одобри само осъществими идеи.

Съдиите имат лоша репутация, но само защото творческия човек се обръща към него много рано. Не трябва да викате на помощ своя вътрешен критик, докато идеята е още на етап създаване.

Как да развиете в себе си ролята на съдия:

Развивайте критическо мислене. Проверявайте своите предположения, експериментирайте с хипотези, анализирайте резултатите и правете изводи.

Бъдете наясно с когнитивните изкривявания и менталните капани. Нашия разум ни лъже. Прочетете и научете повече за това как можете да бъдете измамени от собствените си мозъци и бъдете въоръжени.

Бъдете честни. Имате ли достатъчно ресурси, от които имате нужда? Смятате ли, че ще приложите всички необходими усилия или ще се предадете пред първата трудност? Сега е времето да бъде честни със себе си, защото по-късно ще бъде твърде късно.

 

  1. Воин

След като вашата идея е готова за изпълнение, вие ще започнете да разбирате, че светът е жесток и не му е до вас. Враговете могат да бъдат външни, като конкуренти, неразбиращи идеята. Но най-мощният враг е вътре във вас, мързел, вътрешно съпротивление, оправдания, страх от провал.

Работата на война е за изпълнение на задача, която стои пред него. За да въплатите вашата идея в живота, е малко да имате стратегия и ясен план за действие, вие трябва да се борите със самите себе си. Воина трябва да развива в себе си гъвкавост и кураж да преодолява всякакви препятствия.

Как да развием в себе си ролята на воин:

Преодоляване на съпротивлението. Когато създавате нещо ново, неизбежно се прокрадва съпротивлението. То може да бъде във всякакъв вид: съмнение, леност, дори постоянно желанието за сън и умора. Преодолейте всичко това.

Бъдете смели. Вие трябва да преодолеете съмненията в себе си, както и да победите страха от провал.

Продайте своята идея. Убедете другите в достойнствата на своята идея. Ако не успеете да продадете идеята си, далеч няма да стигнете.

Не по-малко важно е винаги да бъдете в състояние на осъзнатост, за да разбирате каква роля трябва да изиграете. Нека всичко да бъде в своето време. Ако смятате да събирате информация, старайте се да не я съдите. Това е просто материал. Не се опитвайте да продадете идеята си, ако не сте я довели до край.

И помнете: всички роли са еднакво важни, въпреки очевидно лидерската роля на художника.

Вижте още:

Създаване на сценичен образ на актьора