Скоропоговорките като средство за развиване на дикцията на вокалисти, деца, преподаватели, диктори и всички, които искат да говорят ясно и разбираемо. Добрата дикция е полезна за всички.

Skoropogovorkite -kato -sredstvo- za razvivane -na diktsiyata-

Те са един прост и ефективен метод за подобряване на произношението

 1. Прекрасно средство за развитие на дикцията са скоропоговорките и чистоговорките, но съществуват определени правила за тяхното четене, при нарушаването на които те не носят полза, а вреда.
 2. Правилата са много прости – отначало трябва да прочетете всички скоропоговорки много бавно и правилно произнасяйки всички звуци, предоставяйки по този начин на вашето съзнание да се запознае със спецификата на текста.
 3. След това прочетете скоропоговорките още един път, увеличавайки скоростта на четене, но толкова бързо, колкото сте способни да произнасяте правилно думите. При най-малкия признак, че вашето четене се превръща в брътвеж, трябва да се върнете към бавното четене и отново постепенно да увеличавате скоростта.
 4. Работейки със стихотворения и скоропоговорки е много важно да се увеличава интензивността на четенето постепенно, за да не превишите възможностите си и при първите признаци на умора си починете достатъчно, преди отново да продължите.
 5. Колкото и проста на пръв поглед да изглежда работата с гласа, дикцията и емоциите, енергийните загуби са много големи, и час работа с думи се равнява с участието във футболен мач с тази разлика, че се изразходва друг тип енергия.
 6. Дикцията е средство за изнасяне на текстовото съдържание на произведението, и едно от важните средства за художествена изразителност и разкриване на музикалния образ.
 7. Ако гласната има „полет“, съгласната ще „полети“ след нея.
 8. Така наречената широка дикция, когато певеца произнася текста не с твърдия край на езика, а с целия език, включвайки най-вече най-удебелената част – корена, от тук излиза грубия звук, с оттенък на фаринкса, тъй като опората на звука се сваля от диафрагмата и се пренася на гърлото. Певеца резонира разширен фаринкс, по сила звука е громък, но неправилен, намалява се разбираемостта на речта, произношението на съгласните е вяло, дикцията е съпроводена от форсиране на звука, лоша артикулация, поражда интонационен фалш.
 9. Съгласните звуци прекъсват звученето на гласа, за това е необходимо да се стремим към пределна краткост на тяхното произношение. Характера на произношението на съгласните е в пряка зависимост от художествения образ на песента.
 10. Четете скоропоговорките отначало бавно, постепенно усилвайки.
 11. Следете за ритмичността на произношението.
 12. Не забравяйте темпа, дикцията.
 13. Обръщайте особено внимание на рязкото подчертаване на окончанията на думите, това подобрява дикцията, но трябва да помним правилото: съгласните не уголемяваме, да не тежат , а да ги активизираме.
 14. Старайте се постепенно на произнасяте скоропоговорки на един дъх.