Един от най-важните уроци в актьорското майсторство е урока за „слагане“ на маските. На този урок бъдещите актьори учат различни емоции и емоционални ситуации.

maski-na-liceto

Треньорът казва на участниците в какви пози трябва да бъдат, може ли да се отваря устата, да се присвиват очите или повдигат веждите, понякога трябва само с един поглед да се предаде същността на маската.

За качественото изобразяване на всяка маска, има определени трикове, като на първо място актьора трябва да повярва в емоциите, които се опитва да предизвика.

   Разновидност на маските

bolka

Болка

Болка – за да се изобрази маска на болка, най-добре да си представите силна болка в зъбите и да си спомните своето изражение на лицето в тези крайно неприятни моменти, забранява се да се крещи, да се свивате или да се търкаляте по пода. Маската трябва да бъде на лицето и само изражението на лицето трябва да покаже въображаеми усещания.

 

Love

Любов, чувство на влюбеност

Любов, чувство на влюбеност – тази маска се изобразява трудно, но има определени трикове. Просто да си представите обекта на любов нищо няма да даде, може да си представите котенце или кученце и да си спомните погледа, който възниква у вас при вида на тези мили създания.

 

sanlivost

Сънливост

Сънливост – на пръв поглед изглежда, че тази маска е много лесно да се направи, но това не е така. Много често бъдещите актьори в опитите си да изобразят сънливост, изобразяват умора или болка, притварят очи и отпускат мускулите на лицето. Интересно е, че в действителност сънливост изглежда съвсем различно, трябва да изобразите не просто, че искате да спите, а че се борите със съня и се стараете да не заспите, тези чувства са познати на всички.

 

molba

Молба

Молба – много сложна маска. Грешката в много изображения на маската молба е в това, че актьора се опитва да изрази жалост на лицето си, а това съвсем не е молба. Разбира се, само с изражението на лицето е сложно да се предаде тази маска, тъй като молбата не е емоция, или усещане, а именно действие. Спомнете си как се държите когато се опитвате да убедите някой в своята правота и маската на молба ще се получи.

 

prezrenie

Презрение

Презрение – още една сложна маска. Свитите очи и устни не са достатъчни, за да се получи маската на презрение, въпреки, че повечето хора се опитват точно така да предадат тази маска от първия път. За да се изобрази презрение, трябва да си представите пред себе си човек, който познавате и му казвате приблизително следната фраза, със съответната емоционална окраска: „ Какви парцали си си облякъл? Погледни се на какво приличаш! Не мога да те гледам!“ и т.н.

 

Вижте още:

Как актьора плаче в кадър?

Курс по Актьорско майсторство – “Курс за Сцената на Живота”

„Актьорско майсторство“ – курс за напреднали

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения