Често за да подготвят ефектна презентация, хората отделят специално внимание на подготовката, преди началото на презентацията. Но това, което можете да направите след презентацията, ще ви помогне да станете по-ефективен говорител.

prezentacia

След речта, запишете впечатленията си от вашето представяне. Задайте си въпроса: „Коя е най-добрата част на презентацията? Каква част на речта е необходимо да се подобри следващия път?“.

Някои от вашите идеи може да дойдат при вас по време на самата презентация. Запишете ги, веднага след като завършите изявата, за да може следващия път да излезете с нови идеи и по-ефектна презентация.

Помислете кога аудиторията ви слушаше по-внимателно, а кога чувствахте, че хората са били разсеяни и незаинтересовани. Опишете своята реакция на това.

Разкажете на някой за вашата презентация още през първия ден след нея. Така ще идентифицирате способи за това, как най-добре да правите презентация и да изразявате мислите си, докато разказвате кратко за вашата изява.

Записвайте си историите, които сте разказвали, за да не се повтаряте следващия път. Освен това, записвайте колко дълго време сте говорили, в какво сте били облечени, хората, с които сте се срещнали. Периодично проверявайте това, което сте записали и определяйте нови тенденции. Когато следващия път говорите пред конкретна аудитория, вашите бележки ще бъдат основа за анализ на аудиторията. Това е особено полезно, ако често говорите в компанията на своите служители. Сигурно не искате да спечелите репутация на човек, който всеки път разказва едни и същи истории пред аудиторията.

Ако аудиторията оценява говорещия след изказването, помолете за копие от становището на публиката. Ако някой е казал, че вие сте говорили твърде бавно, това може да бъде просто лично предпочитание на един човек. Но ако 4-5 човека ви направят забележка по повод темпото на речта, може би ще трябва да го промените следващия път.

Не забравяйте, анализът на речта, след като аудиторията напусне залата, е много важен за подобряване навиците на водене на презентация.

Вижте още:

Краят на всяка презентация – това е началото!

7 начина да подобрите кариерата си с помощта на презентация